A kimenekítés azt jelenti - hangzott el az MTV Híradóban - , hogy aki nem dolgozik a mentésben, az köteles elhagyni a településeket.

A közel 700 fős Szelevény lakosságából már szinte csak azok vannak, akik a munkálatokban részt vesznek - közölte  sajtótájékoztatóján a megyei védelmi bizottság elnöke, Tokár István. Tiszasasról és Csépáról is sokan elmentek már, az otthon maradottakat rendőrökből, pszichológusokból álló csoportok próbálják házról házra járva meggyőzni. "Aki ennek ellenére sem megy el, annak a házát megjegyzik, mert végveszély esetén egyetlen embert sem hagynak a településen" - tette hozzá Tokár. Az MTV Híradó riportjai szerint vannak, akik nem akarnak elmenni, amíg a mentési munkálatokat látják vagy azért nem tudnak menni, mert családtagjaik a mentésben vesznek részt.
Szelevényben befejeződött az állatállomány kimenekítése - idézte az MTI Benedek Fülöpöt, az FVM államtitkárát. Rendelkeztek a vágásérett állatok, illetve a tenyészállatok levágásáról, és a levágás miatti árkülönbözetet a védekezés költségei között megtérítik - közölte az államtitkár.

A kitelepítés nem érinti a vasárnapi parlamenti választást, ugyanis ebben a választókerületben már az első fordulóban megválasztották a térség képviselőjét.