Árzuhanásban adtunk el karbonkvótát

Egy évvel ezelőtt több mint kétszer annyit értek a kvóták, mint most, így az állami bevétel is szerényebb lett.
NAPI, MTI-Eco, 2013. április 25. csütörtök, 17:14
Fotó: Napi.hu

Magyarország 2,587 millió második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet adott el csütörtöki aukcióján 2,95 eurós árfolyamon - közölte honlapján a lipcsei energiatőzsde (EEX).

A lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsde (EEX) 2013. április 25-én megtartotta második aukcióját az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszere (EU ETS) második kereskedési időszakában nyilvántartott magyar EUA kibocsátási egységekre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A fennmaradó 2,587 millió darab EUA egység eladásával Magyarország a vonatkozó időszak utolsó EUA kvótáit is értékesítette. Az 1,59-szeres túlkereslet mellett átlagosan 2,95 eurós áron keltek el a kvótaegységek, az összbevétel így 7,63 millió euróra rúg . A 2013. április 11-én kötött kiegészítő megállapodás alapján az Európai Energiatőzsde a napokban összesen 5 174 500 darab EUA egységet értékesített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából. Az áprilisi aukcióknak köszönhetően összesen 14,7 millió euró bevételhez jutott a magyar állam.

Kedden, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából lefolytatott előző aukción a terveknek megfelelően ugyanennyi spot kvótát adtak el 2,76 eurós átlagárfolyamon. A 7,14 millió eurós bevételt a szaktárca korábbi közleménye szerint az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségeinek csökkentésére fordítják.

A második fázisú szén-dioxid-kibocsátási egységek árfolyama jelentősen esett az elmúlt időszakban, egyebek között azért, mert az uniós tagállamok április végéig értékesíthetik ezeket a kvótákat. Az árakat továbbá a jelentős túlkínálat is leszorítja. Kedden 2,80 eurós referencia-árfolyamon kereskedtek az ilyen eszközökkel a lipcsei energiabörzén, szemben az egy évvel korábbi 7 euróval. Az elsődleges piacon legutóbb március végén Litvánia adott el második fázisú karbonkvótát, 4,72 eurós árfolyamon. Magyarország tavaly két aukció keretében összesen 2,5 millió kvótát adott el, összesen 16,15 millió euróért.

Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően. Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.04.25 20:13

@bissone: Nagynehezen azert beismerted, hogy fingod nincs az egeszhez, csak okoskodtal. A kocsmaban kene probalkoznod, ott biztos van par cimborad, akik meg nalad is hulyebbek es par varazsszoval el tudod buvolni oket.

Nyugger klubba nem szoktam jarni, neked errol valoszinuleg tobb tapasztalatod van. Kocsma utan ott szoktad osztani az eszt?

Majd ha lesz olyan tema amiben kompetens vagy, akkor szivesen vitazok veled, addig csak vagdalkozz nyugodtan :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.25 19:52

@bissone: Ajánlom az IMF honlapját!
Fel nem vett IMF-hitel kamata: 0,08%...
Felvett IMF-hitel kamata: 3,08-4,08% most, 2008-ban 5% körül vettük fel.

2011 őszén orbánia által kibocsátott 30 év futamidejű (!!!) devizakötvény kamata: évi 7,635%.
2013 februárjában kibocsátott 5 és 10 éves futamidejű devizakötvények kamata: 4,25% (?) és 5,35%.

Melyik kamatot is fedezi a MOL-osztalék???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.25 19:49

@bissone: kiselefánt!
Nem csökkent az MNB-tartalék 3.000 mrd-vel...
Viszont nőtt a jövőbeli nyugdíjak kifizetésének kockázata!
Viszont nincsenek egyéni számlák!
Viszont már nem is járulék a munkáltatói 27%, hanem adó... Újra csak nő a kifizetési és szegénységi kockázat!

A MOL-t 5%-os kamatozású devizahitelért vették. Az osztalék 2% volt idén. A MOL OSZTALÉK MÉG A HITEL KAMATAIT SEM FEDEZI, NEMHOGY AZ ÁRFOLYAMVESZTESÉGET! Talán tájékozódnia kéne!

Mivel az IMF-hitelt nem szükséges felvenni, a MOL-vásárlás helyett nem kellett volna orbániának újabb hitelt felvennie! Ez is béna érv volt!

S az émász részvény 2008-ig jó részvény is volt! Bár hogy ebből mit akart kihozni, azt maga se tudja, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2013.04.25 19:49

@VoIe:

Látom nálad van a tudás köve, légy boldog és valósuljon meg minden vágyad.
Szólaj fel minden nyugger klubban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.04.25 19:41

@bissone: Tudod mennyi a kamatkulonbseg a lehivott es a nem lehivott penzek kozott? Persze hogy nem tudod... nezz utana.

"Van olyan részvény amit nem eladásra veszünk."

Azert mielott megprobalod itt osztani az eszt, nem artana legalabb alapveto gazdasagi ismereteket elsajatitanod. Viktatorek DEVIZAHITELBOL vettek MOL reszvenyeket. Ne probald mar megmagyarazni, hogy ez racionalis lepes volt.

Ennel meg azok a narancs tarsaid is hitelesebbek, akik hatalmi eszkozkent probaltak magyarazni a reszvenycsomag megvasarlasat, hogy ez mekkora utokartya a kormany kezeben az oroszok ellen.
Szedd ossze magad, mert a tudasod ide keves.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html