Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új területrendezési törvény szerint - amely alapján készülnek a helyi tervek is - nem változhat a Balaton védettségi szintje, és nem változhatnak a megszerzett jogok, tulajdonjogok. A lehetőségekhez képest elsődleges szempont a Balaton megközelíthetőségének biztosítása, a parti részek "zölden megtartása" - közölte a helyettes államtitkár, aki azt is elmondta, hogy az elsőfokú építési hatóságok március 1-jével mindenhol átkerülnek az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz. Ezt követően kerülhet sor egy balatoni főépítész kinevezésére.

Korábban felháborodást váltott ki az önkormányzatoknál, hogy a kormány csak néhány napig egyeztetett volna a balatoni önkormányzatokkal a vízparti területek közcélú területfelhasználási tervéről.

A BFT ülésén egyhangúlag elfogadták a Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégiáját. Ennek célja, hogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára és a megyei klímastratégiákra épülve összegezze és meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a balatoni térség aktív szerepvállalását a klímaváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás területén - mondta Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója.

Bóka István, a BFT elnöke elmondta, évek óta változatlan, 220 millió forint fejlesztési forrás áll a tanács rendelkezésére, amelyből népszerű, a helyi igényeket figyelembe vevő pályázatokat írnak ki. A keret megemeléséért az illetékes miniszterhez fordult. Az elnök javaslatai között szerepelt, hogy a reklám-kihelyezések ügyében, illetve a településképi szabályozásban nagyobb beleszólási jogot kapjanak az önkormányzatok, polgármesterek.

A tanácskozáson módosították a Balaton Kiemelt Térség hosszú távú fejlesztési koncepcióját (2014-2030), amelyre az elmúlt évek során megváltozott körülmények miatt volt szükség. A módosítás szerint a korábbiaknál hangsúlyosabban jelenik meg a koncepcióban egyebek közt a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, a népességmegtartó képesség növelése, valamint a régión belüli társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek enyhítése. A módosítási tervek társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik.

A tanácskozáson Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy a balatoni biciklikörúton végrehajtott út- és szolgáltatás fejlesztések nem elégségesek. "Turisztikailag értelmezhetetlen, hogy a Balaton jelenleg nem körbebiciklizhető, miközben a kerékpáros-turizmus meghatározó szerepet tölt be a balatoni szezon nyolchónapossá tételében" - fogalmazott. Becsléseik szerint mintegy 8 milliárd forintra lenne szükség a hiányzó fejlesztések pótlására - írta az MTI.

A Balatontipp korábban azt írta, hogy az új terv egy több ponton is vitatott része például a Club Aliga területének szabályozása. Ezzel kapcsolatban az Aligai Fürdőegyesület több más civil szervezettel közösen nyílt levélben sorolta aggályait.