Átalakulhatnak a rendszámok - megszólalt a Magyar Autóklub

Pár éve még 2030 környékére várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám és 3 betű kombináció kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, akkor a 2025 környéke a reálisabb dátum. Hogy utána milyen rendszámok lesznek, egyelőre nem tudni, a Magyar Autóklub ugyanakkor egy másfajta, Nyugat-Európában elterjedt modellt honosítana meg - írja a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. január 9. kedd, 11:45
Fotó: Napi.hu

Decemberig kicsivel több, mint 266 ezer darab P betűs rendszámot adtak ki a hatóságok Magyarországon. Mivel a korábbi évek átlagánál több új és használt autó került forgalomba tavaly, a 2016 decemberében kezdődött P-s rendszámok kiadása valószínűleg 2018 nyarára befejeződik.

Egy autókereskedő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: érezhetően növekedtek az eladásaik az elmúlt másfél évben, mind a használt, mind az újautó-piac területén, az új autó szegmens esetében tovább erősödött a kkv-szektornak a kishaszongépjármű vásárlása folyamatosan emelkedik a magánszemélyek vásárlása is - idézi a portál.

Variációk a P-s rendszámok kifutása után

Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkár-helyettese elmondta: néhány betűkombinációt eleve kizárnak, O betűvel, az összekeverhetőség miatt, nem kezdődött rendszám, azonban még jó néhány betű- és számkombináció elképzelhető.

Magyarországon bővül mind az új autók értékesítése, mind a külföldről behozott autók üzembe helyezése - tette hozzá. A Magyar Autóklub főtitkár-helyettese megjegyezte: létezik olyan rendszer is, például Svájcban, ahol a tulajdonos birtokolja a rendszámot, így az is egy rendszámot használ, akinek egyszerre több autója van.

Népszerű a terület szerinti rendszámok kiosztása is, amely megyére vagy valamilyen területi körzetre, nagyobb városra vonatkozik - mondta.

A Magyar Autóklub azt az álláspontot fogja képviselni, hogy olyan, Európában már működő és bevált rendszer váltsa le a 3 betű, 3 szám kombinációt, amely megfelelő információkat tud nyújtani a gépjárműről és annak használójáról.

Az új típusú rendszámnak megfelelő mennyiséget kellene majd biztosítani ahhoz, hogy újra, akár évtizedekre lekerüljön ez a kérdés a napirendről - hangsúlyozta Marinka István.

MTI Fotó: Balázs Attila

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2018.01.09 14:22

@ls650apuci: Egy okos vezetőnk azt t találta mondani (nem olyan nagyon régen), hogy nem jó a "körzetes" rendszám, mert mi lenne akkor, ha egy Újpest - ZTE focimeccsen észrevennék a helyi szurkolók (mondjuk) a ZTE autóit a parkolóban. Nem folytatom Ennyi. B+.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ls650apuci, 2018.01.09 13:01

Mert ostobák a vezetőink! Miért nem lehet személyre szóló a rendszám? Megye, város, és darabszám alapján? VM-BFÜ-122 vagyis, Veszprém megye, Balatonfüred, 122-es számú jármű! Ja és a rendszámot nem adom tovább, hanem felteszem a következő kocsimra! Aki megveszi csináltat magának egy rendszámot, ha nincs nem vehet járművet! Ennyi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html