Átcsoportosítanák az uniós pénzeket

Fel kell gyorsítani, ezzel párhuzamosan a lehető legegyszerűbbé kell tenni az uniós forrásokhoz való hozzáférést - jelentette ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az Út a munka világába projekt zárókonferenciáján Nyíregyházán.
MTI-Eco, 2011. október 21. péntek, 15:57
Fotó: Napi.hu

A források jelentős része a Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP) keresztül jut a felhasználókhoz, a tapasztalatok szerint azonban az előző időszakban a támogatások meglehetősen bürokratikus úton, nehezen jutottak el mind a vállalkozói, mind a munkavállalói területre. Ennek eredménye, hogy az elindított programok egyes szegmenseinél nem tartunk ott, ahol időarányosan kellene - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor hozzátette: mivel az ehhez kapcsolódó uniós jogszabályokat nem lehet megkerülni, ezért a kormány feladata lesz egyszerűbbé tenni és fölgyorsítani a forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét. Egyes esetekben a támogatások átcsoportosítására is szükség lehet, ennek keretében vizsgálják meg a TÁMOP egyes és kettes számú projektjeinek teljes keresztmetszetét, amelyben az államtitkár közlése szerint már "látnak mozgásteret."

A munkaügyi szervezet számára legerősebb, a következő évek lehetőségeit meghatározó projekt a leghátrányosabb helyzetűeket érintő 1.1.2-es program lesz, amelyben 60 milliárd forint áll rendelkezésre a következő négy évben - emelte ki. Czomba ugyanakkor hangsúlyozta: óriási felelőssége az államnak, hogy a rendelkezésre álló forrásokat megfelelő módon kezelje, s olyan pályázatokat írjon ki, amelynek elnyerhető támogatásai olyan térségekben hasznosuljanak, ahol valóban szükség van rájuk.

Az államtitkár közlése szerint a 7,5 milliárd forint értékű Út a munka világába című projektbe egy év alatt közel ötezer ember vontak be. Ez a program a bérpótló juttatásban részesülők számára kínál képzést, illetve belépést a bértámogatást is tartalmazó munkaerőpiaci programba. Az október végéig tartó projekthez egyébként az Észak-alföldi régió három megyéjében összesen 1904 bérpótló juttatásra jogosult személy csatlakozott, akiknek 65 százaléka részesült támogatott foglalkoztatásban, közülük pedig 412-en bérköltség-támogatással helyezkedhettek el.

A programterv időközbeni módosítása 823 bérpótló juttatásra jogosult álláskereső bértámogatással történő elhelyezkedését segítette - közölte Rezsőfi István, a megyei munkaügyi központ igazgatója. A különböző képzések és a foglalkoztatás támogatásán túl a munkanélküliek vállalkozóvá válását is segítette a program; ők hat hónapon keresztül a minimálbér összegének megfelelő támogatásban részesültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK