Atomot akarnak a magyarok - ezt mutatja a friss felmérés

A korábbi évekhez hasonlóan a felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede egyetért a paksi atomerőmű működésével. Öt magyar állampolgárból pedig négyen gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-igényének még nagyobb részét kellene hazai forrásból fedezni, derült ki egy most készült országos reprezentatív felmérésből.
Napi.hu, 2013. október 31. csütörtök, 09:43
Fotó: Napi.hu

A TNS Hoffman két évtizede követi, hogyan gondolkozik a hazai lakosság az atomenergiáról és a többi villamosenergia-forrásról. A tavalyi évhez képest markánsan változott a közvélemény annak megítélésében, hogy az atomerőművek szén-dioxid kibocsátással hozzájárulnak-e az üvegházhatáshoz, vagy sem. Egyre többen ismerik a tényt, miszerint az atomenergia használata nem (illetve a szállítás, hűtés, stb. révén csak csekély mértékben - a szerk.) jár üvegházhatású gázok kibocsátásával, a korábbi felmérésekhez képest 11 százalékkal tudják többen, hogy a nukleáris-alapú energiatermelés nem szennyezi a levegőt. A működő négy paksi blokk évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat - hangsúlyozta közleményében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az elmúlt évhez képest tovább erősödött az állampolgárok bizalma az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságosságával kapcsolatban. Döntő többségük, a válaszadók 91 százaléka a biztonsági előírásokat legalább megfelelőnek, vagy annál szigorúbbnak tartja. A többség, 70 százalék vélekedik úgy, hogy az atomerőműben meglehetősen, vagy nagyon szigorúan be is tartják a biztonsági előírásokat. Ennek egyik oka az lehet, hogy az Európa Tanács által kezdeményezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (stressz-teszt) eredményeit ellenőrző nemzetközi szakértői csoport felülvizsgálati jelentése megerősítette, hogy a paksi atomerőmű teljes mértékben megfelel a jelenlegi legkorszerűbb biztonsági előírásoknak.

A korábbi eredményekhez képest tovább nőtt azok aránya, akik egyetértenek az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával, a létesítmény 30 kilométeres körzetében élők között pedig még erősebb a projekt társadalmi elfogadottsága. A közvélemény többsége tisztában van azzal, hogy az atomerőmű termelésének meghatározó szerepe van hazánk megbízható, megfizethető és környezetkímélő villamosenergia-ellátásában és segítségével csökkenthető az importtól való függés is.

A felnőtt magyar lakosság háromnegyede (76 százalék) évek óta egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik, amely nemzetközi szinten is igen jó eredmény. A paksi atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű működése iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja annak működését.

A megkérdezettek közül a legtöbben a nukleáris energiát tartják a legolcsóbb villamosenergia-forrásnak (43 százalék), ezt követik a megújulók (34 százalék), majd pedig a fosszilis energiaforrások (23 százalék). 5 magyar állampolgárból 4-en gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-szükségletének a jelenleginél nagyobb részét kellene hazai előállításból fedezni. A lakosság jelentős része, 41 százaléka legfeljebb 10 százaléknyi energiahordozó-importot tart elfogadhatónak, a 25 százalékos importarányhoz a megkérdezettek további harmada járulna hozzá. Ez különösen azért érdekes, mert a villamosenergia-import jelenleg 30 százalék körüli.

Bár a megújuló energiákba vetett bizalom továbbra is magas, a lakosság jelentős többsége, 69 százaléka meghatározó szempontként említette az energia árát. A lakosság nagyobb része nem lenne hajlandó többet fizetni a villamos energiáért, ha azt drágább energiaforrásokból állítanák elő - még ha az megújuló is.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2013 augusztusában egyszerre két, egymástól független, reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett el: az országos felmérés mellett az atomerőmű 30 kilométeres körzetében élők véleményét is vizsgálta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazekg, 2013.10.31 23:57

@rw:
Pont ez a baj, hogy már az atom sem a régi realitás. Nézd meg alattad coni kommentjét, ott probléma. Jelenlegi hitelezés mellett a gáz meg a szén termel olcsóbban a megújulóknál, az atom inkább egy szinten van vele. Magyarspecifikus probléma, nekünk a szén lényegében egyedül a szar de olcsó mátrai lignit, a gázt meg talán mi kapjuk a legdrágábban az oroszoktól. A végeredmény, hogy akármit is építünk, drágán jövünk ki belőle. Úgyhogy vagy importálunk olcsón, és akkor csak a munkahelyek meg a forint járják meg, vagy megszokjuk a drágább árakat, és akkor kedvünkre diverzifikálhatunk a szar lehetőségekből.
Az hogy Paks most olcsón termel, az egy talány. Talán szerencsénk volt a beruházással. Talán valójában azzal indult meg felfelé az államadósságunk, így a beruházás tőkeköltsége nem a vállalat mérlegében jelenik meg, hanem lenyelte az állam. Talán már megtérült, azért termel most olcsón. Talán akkoriban a Roszatom kamatmentes kölcsönt nyújtott az építésekhez. Egyesek szerint pedig ne törjük ilyeneken a fejünket, Paks most olcsó, ez bizonyíték. Nyilván az utolsónak semmiképp sem fekszek le.
Sok mérnök mesél a régi szép időkről, amikor ez a gyönyörű munka megvalósult, de nem sok közgazdász emlegeti a pontos pénzügyi hátteret. Elhiszem, hogy nem olyan izgalmas, mint a mérnöki munka, de azért fontos lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.10.31 19:33

A farkacsorda megbízott két herélt marhát, hogy készítsen felmérést a birkák között. Azt akarták bemutatni a többi állatnak, hogy ők biza békés növényevők.A két ökör érezte, nem fog többé fűbe harapni, ha rossz lesz a "közvéleménykutatás". A kèrdést ezért így tették fel: Melyikőtöket ette meg már legalább egyszer egy farkas? A válaszok 100 %-ban bebizonyították, hogy a farkascsorda legnagyobb barátjai a bárányok.
Azt ugye csak én látom, hogy ennek a felmérésnek az MVM stb. ZRt adja a hitelességét. Remélem, a közvélkutatók megbízási szerződését Mr Baji Csaba írta alá. Úgy hitelesebb. A simicska-hirdetőkön már 2 éve folyik az agymosás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.31 19:02

@fazekg: igen, olvastam a többrétegű napelemekről, de nem véletlenül írtam a piacon kaphatóakat, mert azokat nem lehet piacon kapni, most itt tartunk jó ideje. Akkor arról nem is beszélve, hogy 2007 óta eltelt 6 év.

Én támogatnám a zöldenergiát, de csak azt ami már kézzelfogható nem valami széplélek ábrándjaiban szerepel, és nem azért olcsó mert ész nélkül támogatják az adófizetők zsebéből. Amíg meg ilyen nem lesz, nálunk a realítás az atom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.10.31 19:00

Az, hogy az erőmű bővítés gazdaságos vagy nem attól is függ, milyen minőségű a hitel amiből építjük. Az utolsó 10 évben épült erőműveknél 30%-al magasabb átlagosan lett a bekerülési ár, mint ahogy eredetileg tervezték.
Innen kell kiindulni a számításokkal. Természetesen figyelembe kell venni az ország eddigi államadósságát.
Mindezeken túl úgy tűnik, hogy a sokkal jobb helyzetű országok is inkább alternatív megoldásokban gondolkodnak.
Az legnagyobb probléma, hogy nem hajlandók megvitatni a kérdést a szakmával, mert jogi problémának képzelik, és házon belül akarják eldönteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.10.31 16:58

@Zodiakus:
Ha te meg itt lennél ....lehet hogy az utcán lennél.Nem csak tüntetés céljából.

Válasz:::Ez teljesen ki van zárva !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html