Átszabná a kormány a mezőgazdaságot

Az egyik legfontosabb cél a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzése, a kis- és közepes vállalkozások, illetve a családi vállalkozások támogatása - mondta az agrárminiszter csütörtökön Fábiánsebestyénen. Az MTI szerint arról is beszélt, hogy innovatívvá tegyék a mezőgazdaságot.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 27. csütörtök, 12:51
Fotó: Pixabay

A sokszínű termelési szerkezet a garancia arra, hogy képesek legyünk megfelelni a globális kihívásoknak - véli a miniszter.

A kis- és közepes vállalkozások képesek a tartós gazdasági növekedés alapjait megteremteni - közölte a tárcavezető, hangsúlyozva, a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a cégek terveik megvalósításához megkapják a szakmai segítséget, biztosítva legyen a megfelelő jogszabályi háttér és anyagi támogatás.

Ez az a méret, amely képes bekapcsolódni az innovációba - mondta a Nagy István, példaként említve a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-t, amely egy 15-20 éve még elképzelhetetlennek tartott megoldást vezetett be, ami lehetővé teszi a szarvasmarhák fejését emberi kéz érintése nélkül.

A politikus arról is beszélt, hogy az agrárkormányzat előtt álló egyik legfontosabb feladat a hatékony innovációra alapuló mezőgazdaság megteremtése. A termelés hatékonyságának növelését a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás, a vállalatirányítási rendszerek, és a termékpályák hatékony működését segítő megoldások alkalmazásával érhetők el.

A miniszter a konferencián tartott előadásában a versenyképesség javítását kiemelt feladatnak nevezte. A következő két év beruházásai trendfordulót hoznak a magyar mezőgazdaságban, ami látható versenyképesség-javulással fog párosulni - jelezte.

Emlékeztetett arra, hogy újabb 50 milliárd forint fejlesztési forrást hirdettek meg, amelyből 40 milliárd az élelmiszeripar, 10 milliárd pedig a szőlő- és borágazat beruházásaira fordítható.

Nagy István úgy fogalmazott, a magyar gazdák alapanyag-, nyersanyagtermelésre voltak kényszerítve, a feldolgozásból, kereskedelemből származó haszonhoz nem férhettek hozzá.

Az idei év tapasztalatai is azt mutatják, szükség van az együttműködésre - mondta, utalva a szabolcsi almatermelők eredményeire.

Kifejtette, sikeres integrációt kell végrehajtani a magyar mezőgazdaságban, a termelői együttműködéseket támogatni kell, a méretbeli egyenlőtlenségek csak ezzel küszöbölhetők ki. Az összefogásból származó jövedelememelkedés teszi lehetővé a gazdakézben lévő feldolgozóüzemek létrehozását, majd a kereskedelmi megjelenést - hangsúlyozta a miniszter.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára a jubileum alkalmából felidézte, hogy a vállalkozás jogelődjét, a Kinizsi Szövetkezetet 1958-ban alapították. Ő maga 1974-ben gyakornokként került az időközben más szövetkezetek csatlakozásával kibővült vállalkozáshoz, 1992-ben a szövetkezet elnökévé választották. A cég 1999-ben alakult részvénytársasággá.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan arra törekedtek, hogy a gazdaság minél erősebb és fejlettebb legyen, segítsék a környező települések fejlődését, az itt élő emberek számára megfelelő munkalehetőséget teremtsenek - hangsúlyozta a politikus.

Farkas Sándor a cég pályáját bemutatva elmondta, hogy a  hetvenes évek közepén öntözésfejlesztési program valósult meg mintegy ezer hektáron. Az intenzív öntözéses gazdálkodás ma is meghatározó a vállalkozás számára. A cég 1400 hektár öntözhető területen gazdálkodik, ezt pályázati forrásból tovább bővítenék. Az állattenyésztésben a tejelőtehenészet jelentősége a legnagyobb, emellett mintegy háromszáz húsmarhát is nevelnek - magyarázta az államtitkár.

A kép forrása: Pixabay.


HOZZÁSZÓLÁSOK