A férfi 2009 októberében kötött megbízási szerződést a sértett biztosító társasággal, biztosításközvetítői tevékenységre. A megbízás a sértett biztosító társaság egy euró alapú életbiztosítási termékének közvetítésére vonatkozott.

A sikeres közvetítés fejében a közvetítőt jutalék illette meg, melynek összege a biztosítási díjhoz igazodott.

A vádlott elhatározta, hogy a sértett biztosító társaságot megtévesztve, jelentős összegű biztosításközvetítői jutalékot szerez meg jogosulatlanul. Ennek érdekében a sértett biztosító társaságnak hamisan azt állította, hogy olyan szerződéses konstrukció keretében közvetíti ki az életbiztosítási terméket, amelyben a vádlott cégének - illetve az azzal megbízási viszonyban álló más cégek - munkavállalói lesznek a biztosítottak, és akiknek a saját jutaléka terhére kedvezményeket is biztosít, így például átvállalja a biztosítás első éves díját.

A biztosítottakat is becsapta

A biztosítottak - akik közül azonban egy sem felelt meg a fenti feltételnek - a szerződéskötést megelőzően azt a valótlan tájékoztatást kapták, hogy egy kedvezmény keretében a szerződéskötést követő két éven át a vádlott közvetítő cége fizeti helyettük a biztosítás díját. A biztosítási szerződéshez szükséges iratok kitöltése többnyire úgy történt, hogy a biztosítottak jóhiszeműen, átolvasás nélkül aláírták a még kitöltetlen dokumentumokat. A vádlott az első időszakra esedékes díjat - ami a jutalék kifizetésének feltétele volt - befizette, ezt követően azonban díjfizetés egy esetben sem történt.

A vádlott a vád szerint 2009 októbere és 2010 augusztusa között összesen 156 személlyel kötött életbiztosítást, melyek után összesen több mint 180 millió forint jutalékot vett fel jogosulatlanul. A kárösszegből - az első időszakra esedékes biztosítási díj megfizetésével - mintegy 90 millió forint megtérült.

A csalás vád tárgyává tett súlyosabban minősülő esetét a törvény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.