A lap kormányzati forrásból úgy értesülést, hogy a Belügyminisztérium által elkészített koncepciót először augusztus 15-én, közigazgatási egyeztetésen vitatják meg, utána kerül a kormány elé.

A kormányülésen első olvasatban azt nézik majd meg - olvasható a Magyar Nemzetben -, hogy hogyan állnak a különböző stratégiai területeket - egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kommunális szolgáltatások - érintő feladatellátások. A Magyar Nemzetnek az előkészítést jól ismerő kormányzati forrás úgy fogalmazott: mindenki leírhatja majd, hogy mit gondol a feladatmegosztásról. A lap emlékeztet arra, hogy az új önkormányzati törvény egyik sarkalatos pontja alapján önkormányzati feladatok kerülnek át az államhoz.

A koncepcióban szerepel az is, hogy szétválik a jegyzői és a polgármesteri hivatal, mégpedig azért, hogy a különböző helyi- és államigazgatási ügyek teljesen elhatárolhatóvá váljanak.

A tervezet harmadik központi eleme a járások és megyék szerepével foglalkozik. Eszerint a járások az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és fejlesztési egységekké válnak.