Hivatalosan sehol nem tart a jövő évi költségvetés tervezése - hisz a nemzetgazdasági tárca csak a választások után küldi meg a minisztériumoknak a tervezési köriratokat -, de úgy látszik a kormányváltás óta a tényadatok feldolgozása is nehezebbé vált, mint korábban. Míg az Oszkó Péter vezette Pénzügyminisztérium az előző havi államháztartási adatok végleges változatával előállt a következő hónap 12-ik napjáig, addig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 24 nap kellett, hogy az augusztusi adatokat publikálja.

Eszerint az államháztartás hiánya 2010 első nyolc hónapban az államháztartás hiánya elérte a 1081,4 milliárd forintot amely az egész évre tervezett 870,3 milliárd forint 124 százaléka. Augusztusban a deficit 83,8 milliárd forint volt - amely elmarad a tavalyi 98 milliárd forintos deficittől.

Az Orbán-kormány által nyár elején meghozott kiadáscsökkentő intézkedések kezdik éreztetni a hatásukat - ennek köszönhetően lassul a hiány növekedése. Ezt a folyamatot segíti a beinduló növekedés is, így még az idén beszedni tervezett 200 milliárd forintos pénzintézeti adóval - és némi további kiadáscsökkentéssel tarthatónak tűnik az idénre vállalt 3,8 százalékos államháztartási hiánya.

Augusztusban az költségvetési kiadások 679,1 milliárd forintra rúgtak az alig magasabb a tavalyi 672,6 milliárd forintos kiadásoknál - vagyis működni látszik a kormány csendes költségvetési kiigazító politikája. A bevételek még elmaradnak a tavalyitól, hisz csak 597,9 milliárd forint folyt be a kincstárba - ami 20 milliárd forinttal kevesebb a tavaly augusztusi adatnál.

A társadalombiztosítási alapoknál hasonló tendencia tapasztalható - itt hat milliárd forintos volt a havi hiány, ami 353 milliárd forintos kiadások fél százalékát sem érik el. Az elkülönített állami pénzalapok 3,3 milliárd forintos többletet halmoztak fel - vagyis csökkentették a hiányt.