Autósok, figyelem! Ezért a manőverért már börtön is járhat

A magyar autópályákon már mindennaposnak számít, hogy az autósok "büntetőfékezéssel" leckéztetik egymást – vélt vagy valós sérelmeikért. Aki azonban ezzel játszik az utakon az mások életét kockáztatja és nincs olyan helyzet, amikor az ilyesmi elfogadható - magyarázta egy szakjogász a totalcar.hu-n.
K. Kiss Gergely, 2019. november 22. péntek, 16:08
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A portál egy fedélzeti kamerás videót készítő olvasója szerint 135 km/óra sebességgel autózott, majd behúzódott a belső sávba, hogy megelőzze a szélsőben haladó kisteherautókat, melyek közt nagyjából 150-200 méter távolság volt.

Miközben éppen a második teherautó mellé ért, a tükörben észrevette, hogy a mögötte nagyjából kétszáz méterre haladó, szintén előzésben lévő autót levillogja egy fekete Audi, amely nagyon türelmetlennek tűnt és jóval gyorsabban mehetett, mint ők ketten. Az előzést követően több veszélyes helyzet alakult ki, az audis három ízben is büntetőfékezésbe kezdett.A felvételt Herpy Miklós közlekedési szakjogász úgy értékelte: a KRESZ 27. paragrafusának harmadik bekezdése előírja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. A videófelvétel első részében az látható, hogy az Audi háromszor fékez erősen úgy, hogy ezt előtte, semmilyen forgalmi körülmény nem indokolja.

Ez alapján az Audi vezetője alighanem szándékosan cselekedett.

A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog.

Dudálni és a fénykürttel villogni csak bizonyos esetekben szabad, például veszélyhelyzetben a többi autósnak jelezve, vagy lakott területen kívül, az előzési szándék jelzésére.

A Kúria 2015. 51. számú büntetőhatározata egy olyan ügy végén keletkezett, amelyben egy autós ráhúzta a kormányt egy másikra, majd "büntetőfékezett," erre az első autó elrántotta a kormányt, elsodort egy mögötte haladó motorost, aki meghalt a balesetben. A büntetőfékező autósra öt év letöltendő börtönt szabott ki a bíróság és további öt évre elvették a jogosítványát.

Aki büntetőfékezéssel játszik az úton, az mások életét kockáztatja és nincs olyan helyzet, amikor az ilyesmi elfogadható. A közúti veszélyeztetést három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, ha nem sérül meg senki súlyosan. Abban az esetben viszont, ha az elkövető büntetlen előéletű, rövidebb, felfüggesztett szabadságvesztésre számítható, esetleg magasabb összegű pénzbüntetésre, illetve bevonják a jogosítványát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2019.11.22 17:26

Van ledudálási jog :) ahogy a cikk is írja.
Nem értem az idéző jeles, nagy betűs kiemelést
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.22 17:03

Az Audis természetesen életveszélyes manővereket művelt, amiért megérdemli a büntetést, De igen magas annak valószínűsége is, hogy nem ok nélkül tette amit tett. Tehát ha ezen a videón láthatnánk az egy perccel korábbi esményeket is, akkor talán láthatnánk valami olyasmit, amikor a videó készítője épen "megneveli" vagy szívatja az Audist. Például sokkal lassabban megy mint az őt megelőzni kívánó Audis szeretne és nem segíti lehúzódással akkor sem, amikor könnyedén megtehetné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html