A portál egy fedélzeti kamerás videót készítő olvasója szerint 135 km/óra sebességgel autózott, majd behúzódott a belső sávba, hogy megelőzze a szélsőben haladó kisteherautókat, melyek közt nagyjából 150-200 méter távolság volt.

Miközben éppen a második teherautó mellé ért, a tükörben észrevette, hogy a mögötte nagyjából kétszáz méterre haladó, szintén előzésben lévő autót levillogja egy fekete Audi, amely nagyon türelmetlennek tűnt és jóval gyorsabban mehetett, mint ők ketten. Az előzést követően több veszélyes helyzet alakult ki, az audis három ízben is büntetőfékezésbe kezdett.



A felvételt Herpy Miklós közlekedési szakjogász úgy értékelte: a KRESZ 27. paragrafusának harmadik bekezdése előírja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. A videófelvétel első részében az látható, hogy az Audi háromszor fékez erősen úgy, hogy ezt előtte, semmilyen forgalmi körülmény nem indokolja.

Ez alapján az Audi vezetője alighanem szándékosan cselekedett.

A KRESZ-ben nincs ledudálási és levillogási jog.

Dudálni és a fénykürttel villogni csak bizonyos esetekben szabad, például veszélyhelyzetben a többi autósnak jelezve, vagy lakott területen kívül, az előzési szándék jelzésére.

A Kúria 2015. 51. számú büntetőhatározata egy olyan ügy végén keletkezett, amelyben egy autós ráhúzta a kormányt egy másikra, majd "büntetőfékezett," erre az első autó elrántotta a kormányt, elsodort egy mögötte haladó motorost, aki meghalt a balesetben. A büntetőfékező autósra öt év letöltendő börtönt szabott ki a bíróság és további öt évre elvették a jogosítványát.

Aki büntetőfékezéssel játszik az úton, az mások életét kockáztatja és nincs olyan helyzet, amikor az ilyesmi elfogadható. A közúti veszélyeztetést három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, ha nem sérül meg senki súlyosan. Abban az esetben viszont, ha az elkövető büntetlen előéletű, rövidebb, felfüggesztett szabadságvesztésre számítható, esetleg magasabb összegű pénzbüntetésre, illetve bevonják a jogosítványát.