A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a benzin ára várhatóan nem változik ezen a héten a hazai kutakon, ám az észak-európai piacok változását figyelembe véve nem zárható ki akár 3-4 forintos emelés sem, ha az árdöntés az észak-európai piacok változásaira (is) fokuszál - fogalmaz a GKI Energiakutató heti prognózisa. Hozzáteszik: a gázolajnál 4-5 forintos emelés valószínű, mivel az egységesen változó piaci árak és az árfolyam nagyjából ilyen mértékű lépést indokol. A fenti adatok alapján a benzin ára 416 forint/liter marad (vagy 3-4 forinttal emelkedik), a gázolaj ára pedig 415-417 forint között változhat.

A Reuters adatközlése alapján a június 9 - június 13-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 0,4 százalékkal csökkent, a gázolajnál 1,9 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9 százalékkal gyengült. A mediterrán piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve június 18-án, szerdán a benzin ára várhatóan változatlan marad, a gázolajnál azonban akár 5 forintos áremelés is elképzelhető.

A benzin árában a bizonytalanságot az jelenti, hogy az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,7-1,9 százalékos volt az áremelkedés, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA piacon is egyaránt 1,9 százalékkal fent feljebb.