Autósok figyelem! - Erre ugrik a rendőrség

A rendőrség idén nyáron a közúti ellenőrzéseknél a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat érvényességét veszi górcső alá. Azok közül, akiket eddig megbüntettek, szinte senki nem tudta, hogy az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, és ez a tudatlanság büntetőpontokat is eredményező helyszíni bírságot jelent. Azonban egy egyszerű mozdulattal mi magunk is könnyen ellenőrizhetjük jogosítványunkat és kerülhetjük el az 5-50 ezer forintba kerülő szabálysértést.
Napi.hu, 2014. július 30. szerda, 10:18
Fotó: Napi.hu

Szűk két esztendő telt el azóta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) átfogó rendőrségi akciót hajtott végre az elsősegély-csomagok ellenőrzésére. Akkor a rendőrség sorra büntette az autósokat és motorosokat a hiányzó vagy lejárt szavatosságú elsősegély-készletek miatt, és ennek következtében napok alatt országos hiánycikk lett az elsősegély-felszerelés. Idén nyáron a jogosítvány kiváltásához vagy meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat érvényességének ellenőrzése az új rendőrségi favorit.

Amikor a hatóság átadja a gépjárművezetőnek a vadonatúj vagy meghosszabbított új plasztik jogosítványt, senki nem hívja fel az érintettek figyelmét, hogy az olvashatatlanságig miniatürizált vezetői engedély túloldalára nyomtatott dátumok és az apróbetűs magyarázatok mit jelentenek - adta hírül a Patikapénztár.


Kinagyítva mutatjuk, melyik dátum vonatkozik az orvosi vizsgálat érvényességére: Jól látható, hogy a B sor és a 11. oszlop metszetében van az a dátum, amire a rendőrség most utazik (az orvosi vizsgálat érvényességének lejárta), és amely a legritkább esetben egyezik meg "T" sorban az erre az oszlopra eső adattal, ami a vezetői engedély érvényessége.

Azok a szerencsések, akik szemüveg nélkül el tudják olvasni a 11. sor magyarázatát ("Kategória érvényessége"), sem jönnek rá könnyen első blikkre, hogy ez a dátum az orvosi vizsgálat érvényességének lejártát mutatja, ezért is fordulhatnak elő a figyelmetlen vezetők körében a sorozatos büntetések.

Ráadásul a dátumformátum sem egyértelmű: a 2013 január 19. előtt kibocsátott jogsikon a dátum formátuma az ÉÉ.HH.NN, vagyis a magyar rendszert követi. A 2013 januárja után kiadott - teljes mértékben EU-kompatibilis - jogsi viszont az európai dátumformátumot használja a lejáratok jelölésére, vagyis NN.HH.ÉÉ. alakban adja meg a pontos lejárat idejét.

Mi a teendő, ha lejárt az orvosi érvényessége és cseréhez milyen költségekkel kell kalkulálni?

1. Keressen fel egy háziorvost (nincs arra vonatkozó előírás, hogy csak a saját háziorvosához mehet és most a szabadságok miatt jelentősen megnőhet a várakozási idő), aki a gépjárművezető korától függően 2 500, 4 800 vagy 7 200 forint ellenében elvégzi a szükséges rutinvizsgálatot. Jó tanács: mindenki vigyen magával készpénzt, mert egészségpénztári kártyáról ez a vizsgálat sem finanszírozható, mint ahogyan általában a prevenciós szolgáltatások, de ritka az a háziorvos is, ahol bankkártyával lehet fizetni.

2. Az igazolással keresse fel az okmányirodát, ahol további 4 ezer forint ráfizetésével hozzájut a megújított jogosítványához.

3. Aki igazán elővigyázatos, egy hónappal az orvosi lejárta előtt elindítja a folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a hatósági ügyintézés fennakadása miatt kicsúszik a határidőből.

Az orvosi vizsgálatot azonban nem csak a büntetés elkerülése miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert ez a rutinvizit (például látásvizsgálat) segít elkerülni akár az igazi vészhelyzeteket és így életmentő is lehet - írta a Patikapénztár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.07.30 19:49

@CABI333:
Hála Istennek, mert ha normális lennék, akkor lenne nagy baj, akkor semmit nem tudnék alkotni. Igazán csak az alkothat nagyot, akinek nincs ki a négy kereke...hálás vagyok neked a megállapításodért. Tényleg..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csarlsz, 2014.07.30 14:49

Hát ez marha friss hír, ez amióta a plasztik jogsi van, mindig így is volt. szerintem nagyon egyszerű, átlátható, csak el kell olvasni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CABI333, 2014.07.30 14:10

@RealMan: Van probléma a fejedbe az tuti RealMan..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.07.30 13:28

Azok közül, akiket eddig megbüntettek, szinte senki nem tudta, hogy az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, és ez a tudatlanság büntetőpontokat is eredményező helyszíni bírságot jelent.
-Engem pont ezért vágtak meg Mezőkövesd elött 10 rugóra.Boldog voltam.
A jogsi első oldalán 2014.10.xx nap volt mint érvényességi.
Ám belül,olvashatatlan kódokkal,2012.xx.yy. volt.
Én mindig évente legalább kétszer átnézem az irataim,mikor,mi jár le.
Itt is kivettem a tokból és látom érvényesség 2014.10.xx. Szóval ez év őssze.Hátul a hangyabetűs kódot nem néztem.
Most újat kaptam,ahol az érvényesség és az orvosi dátuma megegyezik.
Ezt miért nem lehett az első sorozatnál is így csinálni???
Mert ha új kategóriára szerzek akkor is új kell,ha orvosit csináltatok akkor is.Így semmi értelme a két különböző dátumnak.
Azaz van!Lehet szívatni az autóst!
Kérdésem.Akik az első garnitura jogsit tervezték,jóváhagyták,azoknak hol volt akkor az eszük???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.30 12:03

Orbánnak van jogsija?? Csak kérdezem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html