Avemar: Vita után külföldi terjeszkedés

Januártól egyazon gyártó állítja elő a hazai piac két legismertebb rákellenes gyógytápszerét. Az Avemar, valamint az Oncomar gyártásának kizárólagos jogosultságával a magyar tulajdonú Biropharma Kft. rendelkezik, amely a jövőben a magyar és a külföldi piacokat is ellátja a készítményekkel.
Szakonyi Péter, 2012. december 29. szombat, 18:45
Fotó: Napi.hu

Hosszas szabadalmi és üzleti viták zárultak le a közelmúltban az Avemar és az Oncomar nevű készítmények feltalálója, illetve gyártója között. A daganatos betegek részére speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer kategóriában Magyarországon is jóváhagyott Avemar és Oncomar receptúráját kidolgozó rákkutató biokémikus, Hidvégi Máté, valamint az ismert befektető, Nyíri Viktor rendelkezik valamennyi szabadalmi joggal a két termékre vonatkozóan. Ezek kizárólagos hasznosítási jogát a jövő év elejétől a kettejük tulajdonában álló Biropharma Kft. részére biztosítják.

A cég jelenleg csak Avemart gyárt. E készítmény úgynevezett liofilizált (fagyasztva szárított) változata az Oncomar, amely AveUltra néven az utóbbi években elsősorban az Egyesült Államokban szerzett jelentős piacot. A liofilizálás egy ideig még egy másik egységben történik, de a Biropharma már készül a saját eljárás beindítására. A Biropharma árbevételének jelentős hányadát az Avemar-eladások teszik ki, 2011-ben 530 millió forint, a 2012-es előzetes adatok szerint pedig 480 millió forint származott ebből. A szert nem csak humán kezelések során alkalmazzák: egy Avemar-tartalmú álltagyógyászati készítményből idén mintegy 80 millió forintos bevétellel számol a cég. A 2013-ra vonatkozó tervek szerint a két tápszer összesen 850 millió forint körül forgalmat produkál majd, míg az állatok számára kifejlesztett változatból mintegy 120 millió forintos árbevételre számítanak. A humán onkológiai kezelésekben fontos szerepet játszó termékeket - így sem az Avemart, sem az Oncomart - az OEP nem támogatja, a megrendelők döntő többsége gyógyszer-nagykereskedő.

HOZZÁSZÓLÁSOK