Az MNB devizaswap-tendereket tartott hétfőn

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendereket (kamatcsere-tendereket) tartott hétfőn, amelyeken 50 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint, szinten marad - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. szeptember 17. hétfő, 20:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 77 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 143 millió euró (46 milliárd forint), három hónapon pedig 397 millió euró (129 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB mindkét lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Mindkét swaptenderen négy bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás szeptember 19-én 1989 milliárd forint lesz. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 99,5 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 224,1 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 174,2 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1490,8 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK