Alapvetően nagy volt a bizonytalanság az elemzők körében azzal kapcsolatban, hogy az áfa-emelés hatásából mennyi fog érvényesülni a júliusi fogyasztói árak alakulásában. A tapasztalatok szerint a kereskedők nem akarták ezt minden szektorban érvényesíteni, ebből adódhat az elemzői konszenzusoknál közel egy százalékkal alacsonyabb júliusi inflációs érték - mondta a Napinak Mináry Borbála a KSH főosztályvezető-helyettese.

A megemelt áfa hatása leginkább a szolgáltatások főcsoportban jelentkezett, itt az egyhavi árindex 3 százalék felett alakult - ha leszámítjuk az ide tartozó, de a tárgyi adó alól mentes csoportokat, az emelkedés még ennél is magasabb - tette hozzá. Ide tartoznak még a központi költségvetéshez kapcsolódó szolgáltatások, a tömegközlekedés vagy például az internet-szolgáltatások árai is.

Az eltérés másik oka lehetett Mináry szerint az élelmiszer-főcsoporton belül az idényáras zöldségek árának alakulása - amelyek egy hónap alatt átlagos 20 százalék körüli esést produkáltak -, mivel az árcsökkenés mértékét ebben a körben nehéz előre pontosan meghatározni.

Ráadásul az idényáras zöldségekért fizetendő összeg májusban a korábbiaknál magasabb volt, így az egy évvel ezelőttinél nagyobb mértékű esést tapasztaltak most júliusban.

Kevésbé jelentkezett az áfa-emelés hatása a ruházkodási cikkeknél, a korábban kezdődő nyári kiárusítások miatt az előző évekhez hasonlóan alakultak a szektor árai.