Az agrárkamara nem akar szabadkereskedelmet

Nem lehet tudni, milyen hatásai lesznek az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodásnak, az előjelek nem egyértelműen pozitívak - fejtette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1-en.
MTI, 2016. október 4. kedd, 13:07
Fotó: Napi.hu

Hangsúlyozta: a visegrádi négyek (V4) agrárkamarái nem támogatják az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezménynél (TTIP) pedig azt szorgalmazzák, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Győrffy Balázs egyebek mellett kiemelte, hogy Kanadában és az Egyesült Államokban jelentősen eltérő például a génkezeléssel (GMO) kapcsolatos szabályozás, valamint nem egyértelmű a választott bíróságokkal kapcsolatos uniós és tengerentúli jogértelmezések összeegyeztethetősége sem.

Az agrárkamara elnöke kitért arra is: a CETA aláírása a tervek szerint októberben megtörténhet, a tagállamok ezután ratifikálnák. Aggályos ugyanakkor, hogy a megállapodás az Európai Bizottság javaslata alapján már az aláírás után, a ratifikálás előtt kötelező érvényű lenne - fogalmazott.

HOZZÁSZÓLÁSOK