Az agrárkamara öntözési vízigény-felmérést indított

Öntözési vízigény-felmérést indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az öntözésfejlesztési stratégia kidolgozása részeként, a köztestület 2014 után ismét felméri az öntözésfejlesztésre alkalmas területeken a vízigényeket - közölte a NAK az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2017. december 13. szerda, 08:15
Fotó: Napi.hu

A kamara a december 1. és 2018. január 31. közötti időszakban több mint 1,2 millió hektárnyi területen mintegy 43 ezer, az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodó kamarai tagot bevonva, a falugazdászok közreműködésével méri fel az igényeket.

A tervek szerint a jelenlegi 80 ezer hektáros öntözött területet minimum 300 ezer hektárra növelik. A NAK ezért azt kéri, hogy tagjai minél nagyobb számban vegyenek részt a felmérésben, mivel az igények részletes megismerése garantálja az öntözésfejlesztési stratégia hatékony kialakítását.

A 2017 októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat értelmében a kormány feladatának tekinti az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, ésszerű fejlesztését, és a vízkészletek védelmét és hasznosítását.

Az öntözésfejlesztési stratégiát jövő év április 30-ig kell előterjeszteni jóváhagyásra a kormánynak - tartalmazza a tájékoztatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK