Az ÁKK is beszállt a számháborúba

Több mint 1 milliárd forint kamatmegtakarítást realizált el az állam tavaly év végéig a Letelepedési Magyar Államkötvényekkel (LMÁK) - közölte az Államadósság kezelő Központ (ÁKK) szombaton az MTI-vel.
Domokos László, 2017. június 17. szombat, 15:26
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a letelepedési kötvények értékesítése arra nyújtott lehetőséget, hogy más, kedvezőtlenebb feltételű külföldi adósság felvétele helyett ezen belföldi kötvény biztosítsa a deviza-finanszírozást.

A belföldön 2013-2016 között 1,29 milliárd euró (397 milliárd forint) értékben kibocsátott kötvény ennyivel kevesebb külföldi devizaadósság kibocsátását tette szükségtelenné. A letelepedési kötvényekkel történő adósságfinanszírozás előnye az volt, hogy csökkentette a forrásbevonás koncentrációját, a külföldi eladósodást, a diverzifikációnak köszönhetően pedig csökkent a kockázat.

Emellett a program elindításakor, 2013-ban megállapított kedvező kamatfeltételeknek köszönhetően csökkentette a kamatkiadásokat - tették hozzá. 2016 végéig több mint 1 milliárd forint kamatmegtakarítást realizált el az állam az LMÁK kötvényekkel - írta az ÁKK.

A központ megszólalása nem véletlen. A Magyar Nemzet ma publikált számítása szerint az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizetett, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. A költségvetés azért vesztett a programon, mert túl magas a letelepedési állampapírok után fizetett hozam, amit úgy határoztak meg, hogy  a hasonlóan ötéves futamidejű, szintén euróban kibocsátott magyar állampapírok másodpiaci forgalmazása után fizetendő kamat mínusz 1,5 százalék, de legalább 2 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

StoneHeart, 2017.06.17 17:55

De nem is azért találták ki, hogy az állam nyerjen rajta. Inkább a forgalmazók, Rogán és cimborái.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html