Az Alkotmánybíróságra vár a Quaestor alap

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára.
MTI, 2015. július 8. szerda, 21:08
Fotó: Napi.hu

Ez nem érinti a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanítását, így - az eredeti terveknek megfelelően - július 13-tól a hiányzó kötvények miatt mintegy 32 ezer ügyfél összesen 88 milliárd forintot fog megkapni. A Beva a Quaestor alap útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig (körülbelül 6 millió forintig).

A Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. A bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igazságosnak a Quaestor-ügyfelek kártalanítását, és a Magyar Bankszövetség is olyan álláspontot képviselt, hogy Quaestor-károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás - mondta Tállai.

Az Alkotmánybíróság döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK