A lakosság jelentős része javítana háztartása energiahatékonyságán, a megkérdezettek negyede százezer forintnál is többet szánna erre - derül ki az energiainfo.hu és a Forsense közös kutatásából. A háztartások elsősorban a fűtési rendszer, a hőszigetelés javításának, valamint a világítás és áramfogyasztás csökkentésének céljából ruháznának be. A leggyakoribb válasz a fűtési rendszer korszerűsítése és a gázkazán cseréje volt, az összes megkérdezett 43 százaléka ezt említette. 31 százalék a nyílászárók cseréjére összpontosítana, 22 százalék a világítás korszerűsítését tartja a legfontosabb beavatkozási területnek, 14 százalék korszerűbb elektronikai háztartási gép beszerzésében változtatna, míg 13 százalék a melegvíz-ellátás javítását jelölte meg célként.

A lakosság ugyanakkor kormányzati támogatást is elvár az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz. A felnőtt lakosságot reprezentáló minta 81 százaléka gondolkodott már el azon, miképpen javíthatna háztartása energiahatékonyságán, az erre nem gondolók aránya egy év alatt a felére, 30-ról 16 százalékra csökkent. A felújításban gondolkodók ugyanakkor ötöde legfeljebb tízezer, 19 százalékuk legfeljebb száz-, 15 százalékuk ötszáz ezer forintot szánna erre, további öt százalék azonban egymillió forintban gondolkodik. A felmérés szerint egy év alatt harmadára csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem költenének háztartásuk energiahatékonyságára.

A válaszadók jelentős része támogatná a megújuló energiaforrások elterjedését és részarányának bővülését, a nukleáris energiát a többség nem, a bioüzemanyagot viszont a nagy többség környezetbarát energiaforrásnak tartja - a még a fukusimai atomerőműben történt robbanásokat megelőzően készült felmérés szerint. A megújuló energiaforrások közül legtöbben a nap-, és a szélenergiát preferálják, ezeken és a vízenergián kívül viszont a felnőtt lakosság nem is nagyon tud más megújuló energiaforrást említeni.

A többség támogatja, hogy az erőművektől a megújuló energiát piacinál magasabb áron, illetve garantált módon vegyék át. A lakosság több mint egyharmada hajlandó lenne a megújuló energia támogatásáért cserébe az energiáért havonta pénzt áldozni, többségük nagyjából ezer forintot tudna erre szánni.

Az idősebbek a gázt támogatják

A férfiak, a fiatalabb korosztályokba tartozók, továbbá a magasabb végzettségűek és jövedelműek az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben támogatják a megújuló energiaforrások arányának növelését. A megújuló energiaforrások támogatása ugyanakkor a pártválasztással is összefüggést mutat, az LMP-hívek és a bizonytalanok nagyobb, az MSZP-szavazók pedig az átlagnál kisebb mértékben támogatják ezt. A kutatás szerint az idősebbek, a falun élők, és az alacsony jövedelműek körében a földgáz támogatottsága számottevően magasabb az átlagos értéknél.