Az APEH gyakrabban becsülhet adót

A feketegazdaság arányának két-három százalékpontos csökkentését reméli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a következő években az ősszel elfogadandó programtól.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 08:00
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Konzervatív becslések szerint is eléri a 18 százalékot a feketegazdaság mértéke, amely még regionális mértékben is kiemelkedő, összevetve Csehország 4 és Szlovákia 15 százalékos mértékével - mondta kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján, miután találkozott az adóhivatal, a pénzügyőrség, a munkaügyi felügyelet, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőivel. A megbeszélésen megjelent hivatalok vezetőinek szeptember végéig kell kidolgozniuk a konkrét terveket, amelytől két éven belül a feketegazdaság arányának két-három százalékpontos csökkenését reméli Gyurcsány Ferenc.

A cél egyrészt az adóbevételek növelése, másrészt a tiszta verseny erősítése - fogalmazott a miniszterelnök. Az év eddig eltelt időszakában a pénzügyi tárca becslése szerint mintegy 50 milliárd forint pluszbevétel származott a feketegazdaság elleni fellépésből. A tervek szerint a jövőben az adóhivatal gyakrabban él az adóbecslés jogával, erre azon munkáltatók is számíthatnak, ahol a munkaügyi felügyelet munkatársai be nem jelentett alkalmazottakat találtak az ellenőrzés során. Ilyen esetekben az elmaradt adóbevételt becsléssel is megállapíthatja az adóhivatal - legalábbis a tervek szerint.

A jövőben nagyobb hatalmat kap az adóhivatal az adószámok visszavonására azon cégektől, amelyek fiktív számlázási ügyekbe keveredtek. Sőt a megelőzés jegyében - kockázatelemzés után - már az induló vállalkozásoktól is visszavonhatják az adószámot abban az esetben, ha cég vezetőinek például hajléktalanokat jegyeznek be.

A tervek szerint a pénzügyőrségnél hamarosan bevezetik a vonalkódos zárjegyeket, ezáltal követhetővé válik a zárjegy útja a vámosok számára, megnehezítve a zárjegyhamisítók dolgát.

HOZZÁSZÓLÁSOK