Az ÁSZ felkészült a választási kampány ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) már fogadja a sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, a hatályos törvényi előírások értelmében pedig maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását - adta hírül a szervezet.
Napi.hu, 2014. január 20. hétfő, 11:37
Fotó: Napi.hu

A 2014. április 6-i országgyűlési választást követően folytatandó ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampány során betartották-e a törvényi előírásokat. Az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál, valamint jelölő szervezeteknél és egyéni jelölteknél végez ellenőrzést.

Az Állami Számvevőszék január 24-ig fogadja azon sajtóorgánumok hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzé tenni a kampányidőszakban. Az árjegyzékek fogadásával és közzétételével kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.asz.hu oldalon a Választás 2014 menüpont alatt. A sajtóorgánumok által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé az ÁSZ, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.

A számvevők ellenőrzik, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek - továbbá kérelemre egyéb jelöltek - a központi költségvetésből jutatott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e. A központi költségvetésből származó támogatás elszámolását a képviselethez jutott jelölőszervezetek - továbbá kérelemre egyéb jelölőszerveztek - esetében is ellenőrzik.

A kampányfinanszírozási törvény előírásai szerint független jelölt, a jelöltet vagy országos listát állító párt és annak jelöltje együttesen, valamint az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzat jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra, beleértve a központi költségvetésből származó támogatást is. Az ÁSZ ennek a betartását is ellenőrzi a képviselői helyhez jutott pártok és jelöltek - továbbá kérelemre egyéb pártok és jelöltek - esetében.

A 2014-es választási kampány ellenőrzéséről szóló jelentését az ÁSZ várhatóan 2015 tavaszán hozza nyilvánosságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK