Az átmeneti különadó még marad egy pár évig

További két évig, 2013. január 1-ig maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett Robin Hood adó, amit az utolsó adóévben, 2012-ben december 31-ig kell megfizetni a parlament előtt lévő, a kormány által támogatott módosító javaslat szerint.
MTI-Eco, 2010. november 8. hétfő, 17:39
Fotó:

Az adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat azzal indokolja a távhőszolgáltatók versenyképesebbé tételéről szóló 2008-ban hozott törvény idevonatkozó paragrafusa hatályának meghosszabbítását, hogy forrást teremtsen a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához.

Az indoklás szerint a "jelen gazdasági körülmények között indokolt, hogy az adókötelezettség még két adóévben, 2011-ben és 2012-ben, azaz 2013. január 1-ig fennálljon".

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről 2008-ban hozott törvény szintén ezzel indokolta az energiaellátók különadóját, amit 2009. január 1-től 2010. december 31-ig kellett volna megfizetni.

Az adó a pozitív adóalap 8 százaléka. Ez a törvény határozza meg, hogy energiaellátó a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozó, a kőolajtermék-előállító, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagykereskedő, valamint a villamos energiáról és a földgázról szóló törvények hatálya alá tartozó vállalkozások.

Korábbi információk szerint éves szinten mintegy 30 milliárd forint költségvetési bevétel származik a Robin Hood névre keresztelt különadóból.

A napokban törvénybe iktatott válságadót az energiaellátó vállalkozásoknak is meg kell megfizetniük. Az adóalap az éves nettó árbevétel, az adó mértéke pedig 1,05 százalék. 

Az adó- és járuléktörvények módosításához benyújtott bizottsági módosító javaslat a fenti, "az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvény" módosításaként energiaellátónak tekinti azt a vállalkozást is, amelynek árbevétele legalább öt százalékban abból a tevékenységből származik, amelyet a távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló törvényben energiaellátó tevékenységként határoztak meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK