Az atomenergiáról is szól majd a magyar EU-elnökség

Az energiafüggetlenség szem előtt tartását és az EU irányába tett vállalásaink teljesítését nevezte legfontosabb feladatnak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.
MTI-Eco, 2010. szeptember 16. csütörtök, 17:48
Fotó:

A magyar energiapolitika kérdései jóval összetettebbek annál, mintsem azokra a nukleáris energia használata választ adhatna, ugyanakkor az atomenergia fontos eleme a magyar energiaellátási rendszernek - mondta Fellegi Tamás egy tegnapi konferencián.

Fellegi elmondta, a jövőre esedékes magyar EU-elnökség alatt egy új, a nukleáris hulladékok kezelését, illetve a kimerült fűtőelemek kezelését szabályozó irányelv megalkotása lesz a cél.

Az atomenergia magyarországi hasznosításának jövőjéről szólva a miniszter elmondta, hogy jelenleg két igen hangsúlyos témával kell foglalkoznia a szakembereknek: az új atomerőművi kapacitások létesítésnek előkészítésével, illetve a blokkok üzemidőhosszabbítása által felvetett kérdések tisztázásával.

Fellegi az atomenergia adta lehetőségek kihasználást is kiemelte, hiszen jelenleg 15 EU tagországban 148 reaktor üzemel, melyek Európa villamos energia igényének közel harmadát biztosítják.

HOZZÁSZÓLÁSOK