Az E-Alapban 4,5 milliárdos a hiány

Az Egészségbiztosítási Alap 4,5 milliárdos hiánnyal zárta az első négy hónapot. A gyógyító megelőző ellátásokra 28 milliárd, ezen belül gyógyszertámogatásra az előirányzottnál 20 milliárddal többet költöttek április végéig - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közölt adatokból.
Napi.hu, 2014. május 29. csütörtök, 18:32
Fotó: Napi.hu

Április végéig az E-Alapban 648 milliárd forintos bevétel mellett 652 milliárd forintos kiadást regisztrált az OEP, a bevételek 3,2, a kiadások 3,9 százalékkal haladták meg az összesen 1885 milliárdos büdzsé időarányosan előirányzott számait.

Járulékbevételekből 5,5 százalékkal, azaz majd 16 milliárddal több, összesen mintegy 300 milliárd forint folyt be az első négy hónapban. Az egészségbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek többlete közel kétmilliárd forint. Ezen belül a gyógyszergyártók befizetései meghaladják az egymilliárdot, a baleseti adó pedig az időarányosan előirányzottnál 37 százalékkal, azaz csaknem 3 milliárd forinttal jobban teljesített. A csipszadó néven elhíresült népegészségügyi termékadó 6,3 milliárddal hozta az elvárt bevételt.

A kiadási oldalon a pénzbeli ellátásokból 4,7 milliárddal kevesebbet fizettek ki a tervezettnél - a megtakarítások abból adódtak, hogy gyesre és  rokkantsági ellátásra 3,1, illetve 2 milliárddal kevesebbet fordított az OEP. Természetbeni ellátásra 28 milliárddal többet, összesen 461 milliárd forintot fizettek ki az év első négy hónapjában. Ezen belül az összevont szakellátásra 10 milliárddal kevesebb, gyógyszertámogatásra 20 milliárddal több jutott az időarányosan előirányzottnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.05.29 18:45

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html