Tovább csökkentette a PM az államháztartás idei, pénzforgalmi szemléletű hiányprognózisát: a friss előrejelzés 5,8 százalék GDP-arányos deficitről szól, ami 0,2 százalékponttal kisebb a korábbinál. Ez 1479,9 milliárd forintnak felel meg. Az eredményszemléletű deficitprognózis nem változott, továbbra is a GDP 6,4 százalékának megfelelő hiányra számít a szaktárca.

A bevételi oldalon szerények a változások, a hiánycsökkentés hátterében főként a mérsékeltebb kiadási oldal áll. Ebből az egyik legfőbb tétel a központi költségvetési intézményeknél keletkező 42 milliárd forint megtakarítás. További 16 milliárdot jelent, hogy a munkáltatók befizetéseiből fenntartott innovációs alap az eredetileg tervezetthez képest 16 milliárd forinttal kevesebbet oszt vissza kutatás-fejlesztési célokra. E megtakarítás igazából csak a költségvetés számára lehet jó hír, a gazdaság egésze szempontjából nemigen - megfigyelők szerint a pénzek beragadása a pályázati rendszer hibáival magyarázható.

A gyorsjelentéshez képest nem változtak a büdzsé szeptemberi számai. A társadalombiztosítási alapok és az elkülönített alapok is többlettel zárták a szeptembert, miközben a teljes havi hiány a vártnál kisebb lett. A szaktárca közlése szerint a két tb-alap esetében 13,7 milliárd forinttal haladták meg a bevételek a kiadásokat, igaz, ez nem lesz mindig így, ugyanis az egészségbiztosítási alap többletét az egészségügyi tárca konszolidációra akarja fordítani, míg a nyugdíjalap szufficitjét elviszi a novemberben esedékes kiegészítő nyugdíjemelés.
A három alrendszer a hónapban 164,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami jócskán elmarad a PM által korábban prognosztizált 200,1 milliárd forinttól. Így az önkormányzatok nélkül számított államháztartás hiánya szeptember végén 1147,1 milliárd forintnál tartott; ez a pénzforgalmi hiány a GDP 4,5 százalékára rúg, vagyis várhatóan teljesül a PM friss, 5,8 százalékos terve.