Az "elmúltnyolcévben" is javult a költségvetés egyensúlya?

A kormányok által 2007 és 2013 között hozott egyensúlyjavító intézkedések közül a különadók és járadékok bevétele átlagosan 3,5 százalékkal növelte a központi költségvetés bevételi főösszegét, a pénzforgalmi hiányt pedig 29,8 százalékkal csökkentette - egyebek közt ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden nyilvánosságra hozott vizsgálata.
MTI, 2015. február 3. kedd, 13:08
Fotó: Napi.hu

Az ellenőrzött időszakban az év végi maradványtartás és a zárolás átlagosan 39,4 százalékkal csökkentette a központi költségvetés hiányát. Az ÁSZ a 2007-2013-as időszak egyes egyensúlyjavító intézkedéseit ellenőrizte és megállapította, hogy minden évben születtek ilyen jellegű intézkedések és azok növekvő mértékben járultak hozzá a költségvetési egyensúly javításához. A vizsgálat szerint a költségvetési gazdálkodás feltételeit kiszámíthatóbbá tette, hogy az időszak elejét jellemző utólagos zárolások helyett 2012-2013-ra lényegesen megnőtt az előzetes tartalékképzés szerepe a hiánycél tartásában.

Az ÁSZ ellenőrzése ugyanakkor hiányosságokat is megállapított az intézkedések előzetes hatásvizsgálatával kapcsolatban. A közlemény szerint az egyes különadókat elrendelő jogszabályok módosítására 33 alkalommal került sor, a módosításokhoz csak 3 esetben készült hatásvizsgálati lap. Utólagos hatásvizsgálat készítésére az ellenőrzött időszakban egy adónem esetében, egy alkalommal került sor.

A 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben is elrendelt maradványtartási kötelezettség miatt a maradványok összege a központi költségvetés kiadási főösszegéhez viszonyítva növekvő tendenciát mutatott. A maradványtartást, zárolást, beszerzési és szerződéskötési korlátozást elrendelő döntések év közben születtek és csak az adott évre szóltak. Az intézkedések előkészítése során a központi költségvetés év végére várható pozíciójának javítása volt a meghatározó célkitűzés - állapította meg az ÁSZ.

A stabilizációs célú tartalékok év végi egyenlege a 2009-2010. és a 2012-2013. években a központi költségvetés kiadásaira, valamint költségvetési hiányra és adósságra is kedvező hatást gyakorolt. A stabilizációs célú tartalékok céljáról, mértékéről az adott évi költségvetési törvények rendelkeztek. A tartalékok összegét megalapozó háttérszámítások ugyanakkor nem készültek - derül ki a számvevőszék ellenőrzéséből.

Az ÁSZ a hatásvizsgálatok elkészítésével kapcsolatban megállapított hiányosság megszüntetésére javaslatot fogalmazott meg, amely alapján a címzettnek intézkedési tervet kell készítenie. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti- közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2015.02.04 19:31

@pro libertate: "Ez persze újabb kérdést vet fel: hová lesz a lóvé...:D"

Ez nem kerdes, megy szepen kulfoldi (pl. Svajci ) bankszamlakra. Feltunoen sokat utazgatnak a fideszesek kulfoldre, mikozben gazdasagi hatasa nincs.

En csak azt nem ertem, hogy mikor lesz eleg ezeknek? Tobb szaz milliardot elloptak, megis mikor hagyjak abba? Nagyon ugy tunik, hogy soha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.02.04 11:49

Az "egyensúlyjavító intézkedések" (köznyelven: megszorítások) két olyan vonatkozását érdemes felidézni, amire az ÁSZ érthető okból nem tér ki.

1. A megszorítások egyértelműen gátolják a gazdasági növekedést. Ezt láthattuk az elmúlt8év második felében, ezzel (minden idők legnagyobb magyar megszorítás-csomagjával) idézte elő az orbán-rezsim a 2012. évi magyar recessziót és a megszorítások halasztásának köszönhető a szerény 2014. évi növekedés is (az ESA2010 hatása mellett).

2. Az adófizetők szempontjából távolról sem mindegy, hogy a megszorítások inkább az állami kiadások csökkentésére, vagy inkább az állami kiadások növelésére helyezik a hangsúlyt. Az orbán-rezsim mindkettőre. Egyszerre. Ez persze újabb kérdést vet fel: hová lesz a lóvé...:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.02.03 13:30

A 2006-os ÁHT hiány után nem csodálom hogy még a legdebilebbek fejében is megfogant, hogy ebből csőd lesz 1-2 éven belül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html