Az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat

Munkavédelmi szempontból az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat, az első negyedévben ebben az ágazatban szabták ki az összes munkavédelmi bírság csaknem felét, 10,6 millió forintot - írta a Magyar Idők.
MTI, 2016. június 13. hétfő, 07:30
Fotó: Napi.hu

Az építőipar azért az egyik legveszélyesebb ágazat, mert jellemző rá a nagy fluktuáció, gyakoriak a rövid ideig tartó veszélyes tevékenységek, mint a daruzás, a szerelés, a bontás, az állványok építése-szétszedése, de szélsőséges környezeti viszonyok is nehezítik a munkát.

A nemzetgazdasági tárca adatai szerint az ellenőrzött építőipari munkavállalók fele érintett valamilyen munkavédelmi szabálytalanságban, ami az országos átlagot - ami 30 százalék - jelentősen meghaladja. A január-március során ellenőrzött 747 cég közül 538 építőipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot. Az összes súlyos munkabaleset 17 százaléka az építőiparban történt, a halálos balesetek közül minden ötödik ebben az ágazatban következett be. Három hónap alatt hét súlyosnak minősülő építőipari munkabalesetben három ember hunyt el - írta a lap.

A leggyakrabban a leesés elleni védelem hiánya miatt, illetve a nem megfelelő munkavédelmi ismeretek, valamint az egyéni védőeszközök használatának elmulasztása miatt hoztak kiemelt intézkedéseket. Nagy gondot jelentettek a villamosbiztonsági hiányosságok is, emellett jellemző probléma, hogy a veszélyes anyagokat és a munkaeszközöket sem megfelelően alkalmazzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK