Az erős forint 250 milliárdot hozott

A jegybankelnök szerint a kamatemelés nem emeli feltétlenül a költségvetés terheit.
NAPI Online, 2008. május 29. csütörtök, 08:58
Fotó:

Simor András szerint a jegybanki alapkamat emelése nem jár szükségszerűen együtt a költségvetés terheinek növekedésével, a forint erősödése pedig mintegy 250 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot - közölte az MTI.

A jegybank elnöke a Magyar Televízió Napkelte című műsorában csütörtökön az alapkamat-emelést ért bírálatokra reagálva hangsúlyozta: Magyarország államadósságának 30 százaléka a devizaadósság, így a forint mintegy 5 százalékos erősödésével durván 250 milliárd forinttal csökkent az államadósság.

Kifejtette azt is, hogy a rövid és a hosszú távú kamatok közötti összefüggés korántsem egyértelmű. A jegybank a rövid távú kamatot szabályozza, az államadósság átlag futamideje azonban 3 év, így a szigorítás nem biztos, hogy többe kerül a költségvetésnek hosszú távon.

Példaként ismertette, hogy míg március 25-től a jegybank összesen 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, a rövid futamidejű kincstárjegyek kamata csak 30-50 bázisponttal, míg a hosszú futamidejű állampapíroké egyáltalán nem emelkedett. Ezzel szemben február és március között, amikor a jegybank egyáltalán nem emelt kamatot, a kincstárjegyek és az állampapírok kamata is 50-100 bázisponttal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK