Az EU-bizottság szóvivője úgy fogalmazott, hogy ez "igen határozott cáfolat" a részükről. A szóvivő ezzel egy görög lapnak tulajdonított értesülésre válaszolt, amely egy meg nem nevezett athéni diplomatára hivatkozott forrásként. A szóvivő közölte: lehetetlen, hogy ilyen nyilatkozat helytálló lenne, tekintettel arra, hogy ilyen jellegű megbeszélések nem is folynak az Európai Bizottság és a görög kormány között.

A görög és német pénzügyminiszterek, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója élesen szólalt fel a görög államadósság átstrukturálására vonatkozó piaci híresztelések ellen a hétvégén, az IMF tavaszi közgyűlésén, ám több médiaértesülés szerint is éppen az IMF javasolta az átütemezést Athénnek, míg Berlin annak lehetséges forgatókönyveit dolgozza ki.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója újságíróknak leszögezte, hogy nincsenek tervek a görög államadósság átütemezésére, annak ellenére, hogy a piacon sokan erre számítanak. Elmondta: Görögország olyan programmal állt elő adósságválsággal sújtott gazdaságának helyreállítására és hitelezőinek kifizetésére, amely élvezi az Európai Unió és az IMF támogatását. "Amíg az Athéni kormány tartja magát kötelezettségvállalásaihoz - és jelenleg ezt teszi -, addig a piac spekulálhat, ameddig csak akar. Semmi sem változott. Pont." - tette hozzá.

Több, az ügyet jól ismerő IMF-es forrás a hétvégén a Dow Jones üzleti hírügynökségnek azt mondta: az IMF szerint a görög államadósság fenntarthatatlan, és a szervezet több európai kormányzati és jegybanki vezetőnek is szólt arról, hogy Görögországnak meg kellene fontolnia az átütemezést.

Egy másik forrás kifejtette: az Európai Központi Bank és Franciaország is élesen ellenzi az adósság átrendezését az esetleges tovagyűrűző hatásoktól való félelmeik miatt.