Az Eurostatnak fenntartásai vannak a magyar hiányadatokkal kapcsolatban

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított mértéke tavaly az Európai Unióban és az euróövezetben is. Az Eurostat ugyanakkor fenntartásait fejezte ki a magyar nemzeti statisztikai hivatal által szolgáltatott egyes adatok besorolását illetően.
MTI-Eco, 2016. október 21. péntek, 14:51
Fotó: Napi.hu

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölt, felülvizsgált adatai szerint az euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 2,1 százalékra süllyedt a 2014-ben elért 2,6 százalékról, az unióban pedig 2,4 százalékra mérséklődött az előző évi 3,0 százalékról.

A GDP-arányos államadósság mértéke az euróövezetben a 2014-ben mért 92,0 százalékról 90,4 százalékra csökkent tavaly, az Európai Unió egészében pedig 86,7 százalékról 85,0 százalékra esett.

A hat hónapja közzétett első becsléshez képest az Eurostat csak a GDP-arányos államadósság mértékein változtatott kissé. Az akkori adatokban még az szerepelt, hogy az euróövezet esetében 92 százalékról 90,7 százalékra, az unió egészében pedig 86,8 százalékról 85,2 százalékra esett ez a ráta.

Hat tagállam a három százalékos küszöb felett

Az államháztartás tavaly többlettel zárt Luxemburgban (+1,6 százalék), Németországban (+0,7 százalék), Svédországban (+0,2 százalék) és Észtországban (+0,4 százalék). A legkisebb GDP-arányos hiányt Litvániában (-0,2 százalék), Csehországban (-0,6 százalék), Romániában (-0,8 százalék) és Ausztriában (-1,0 százalék) mutatták ki.

A 3 százalékos küszöbnél hat uniós tagállamban volt magasabb a GDP-arányos hiány: Görögországban 7,5 százalék, Spanyolországban 5,1 százalék, Portugáliában 4,4 százalék, Nagy-Britanniában 4,3 százalék, Franciaországban 3,5 százalék, Horvátországban pedig 3,3 százalék.

Tavaly év végén Észtország büszkélkedhetett a legkisebb mértékű, 10,1 százalékos GDP-arányos államadóssággal, majd Luxemburg (22,1 százalék), Bulgária (26 százalék), Lettország (36,3 százalék) és Románia (37,9 százalék) következik. Tizenhét tagállam esetében haladta meg a 60 százalékos küszöböt a GDP-arányos államadósság, a legrosszabb helyzetben Görögországban volt 177,4 százalékkal, majd Olaszország következik 132,3 százalékkal, Portugália 129,0 százalékkal, Ciprus 107,5 százalékkal és Belgium 105,8 százalékkal.

Magyarországon csökkent az államadósság és a hiány is

Az Eurostat által kiadott, felülvizsgált statisztikai adatok szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 25 402 milliárd forint volt, ami a GDP 74,7 százalékának felelt meg. 2014-ben az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított mértéke 75,7 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 533,9 milliárd forint volt, ami a GDP 1,6 százalékát tette ki, csökkent az előző évi 2,1 százalékhoz képest.

Az első, áprilisban közölt adatsorban az szerepelt, hogy Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 25 393 milliárd forint volt, a GDP 75,3 százalékának felelt meg, szemben az egy évvel korábbi 76,2 százalékkal. Az államháztartási hiány több mint 679,6 milliárd forint volt, a GDP 2 százalékára csökkent az előző évi 2,3 százalékról.

Fenntartások a magyar adatok körül

Az Eurostat ezúttal négy ország - Belgium, Franciaország és Magyarország mellett immár Ciprus - esetében is fenntartásait fejezte ki a nemzeti statisztikai hivatalok által szolgáltatott egyes adatok besorolását illetően.

Az Eurostat továbbra is kifogásolja, hogy a magyar statisztikai hatóságok nem sorolták át az Eximbankot a pénzügyi vállalati szektorból a kormányzati szektorba. Az Eximbank átsorolása az Eximbank adósságai mintegy 2 százalékponttal növelnék meg a magyar államadósságot.

Az Eurostat pénteki jelentésében továbbá megjegyzi azt is, hogy a magyar statisztikai hatóságokkal az MNB tevékenységéről is folytatnak egyeztetéseket, az MNB tevékenysége ugyanis sértheti az uniós szabályokat. A 444.hu szerint a brüsszeli hivatal arra utal, hogy a jegybank alapítványai lényegében állami feladatokra költenek, például oktatásra, műkincsekre, könyvkiadásra. Ezért ezeket költségvetési kiadásoknak kellene tekinteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.10.22 16:25

@pastorius: az eximbank mindig is kifizetőhely volt. Mert exporthiteleket nyújt. Amúgy az eurostat aggàlya nem ez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.10.22 15:37

@Dakota Summer:
de most persze megint terelsz..
a lényeg az, hogy most itt az eximbankról van szó, aminek a működésével szemben nekem is komoly aggodalmaim vannak (az is egy kifizetőhely lett)
és ehhez Eu sem kell...
akkor sem tetszen, ha nem lennénk EU-tagok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.10.22 15:34

@Dakota Summer:
és? az egy szerződés, ill. az előzőek módosítása..(pl. itt kapott több hatalmat az EU parlament..vagy bevezette a misőített többségi szavazást)..de előtte is voltak szerződések..az EU nem ezzel jött létre :)
te most viccelsz ezzel a hülyeséggel..népszavazás megtiltásával??
hiszen amiatt nem ratifikálták a tervek szerint, mert az írek népszavaztak róla D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.22 12:15

@pastorius: na ebben tévedsz. A lisszaboni szerződés a csatlakozás után keletkezett, és kifejezetten megtiltották, hogy az abban foglaltakról népszavazás rendelkezzen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.10.22 11:57

@lomb:
de, ez pont az az EU..amin itt megy a vita az annak az alapszerződésnek a része, amit nem tegnap, hanem 2004-ben írtunk alá :)
egyszóval az elején..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html