Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010-ben 7477 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből decemberben az éves forgalom 10,5 százaléka, 782 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 44 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt 2010-ben. A forgalom szerkezete az előző évihez képest és az év során érdemben nem változott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene tavaly decemberben 2,6 százalékkal, 2010 egészében 2,1 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. 2010 decemberében a forgalom jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 3,3 százalékkal mérséklődtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem decemberi volumene 0,8 százalékkal elmaradt a novemberi szinttől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2010. decemberben 0,6 százalékkal növekedett, így 2010 egészében 1,4 százalékos volt az elmaradás az előző év azonos időszakihoz képest. 2010 decemberében az előző évi alacsony bázishoz képest nagyobb volumenű forgalom bonyolódott le a könyv-,újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-; a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-; valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, továbbá növekedtek az eladások a csomagküldő hálózatban, illetve az illatszer üzletekben.
A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,5 százalékkal elmaradtak a novemberi szinttől.