Az idei költségvetés módosítására készül a kormány - 500 milliárdot osztanak szét

Bővült az idei költségvetés mozgástere a kedvező gazdasági környezetnek és az eredményes gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően, ezért számos terület részesülhet pluszforrásban a költségvetési stabilitás megőrzése mellett - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.
MTI, Napi.hu, 2016. április 28. csütörtök, 22:53
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamatai jelzik, hogy jelentős többletbevétellel számolhat a büdzsé a korábban tervezettekhez képest. A pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett biztosít a kormány közel 500 milliárdos többletforrást - írja az NGM.

Mire megy az idei plusz pénz?

Többek között - az oktatásra (91,6 milliárd), külön a szakképzés és felnőttképzés támogatására (17,7 milliárd), az otthonteremtési elősegítésére (50 milliárd), valamint a Modern Városok Programban foglalt (50 milliárd), illetve számos egyéb (pl. infrastrukturális) fejlesztés megvalósítására.

Az év hátra lévő részében előre nem látható kiadásokra és kockázatokra tekintettel a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány. Emellett külön támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok (12,2 milliárd) is.

A főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

A Költségvetési Tanács (KT) csütörtökön elfogadta a kormány által április 25-én megküldött törvényjavaslatot, a tervezett módosításokkal kapcsolatban nincsenek alapvető ellenvetései. A tanács közölte, hogy az előirányzat-változások alapján a büdzsé bevételi és kiadási főösszege egyaránt 401,3 milliárd forinttal nő, így az államháztartás pénzforgalmi hiánya és adóssága nem változik.

A KT a parlament.hu oldalra feltett véleményében ismertette, hogy a társasági adóbevételek 289,4 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek 86 milliárd forinttal emelkednek. Emellett 37 milliárd forinttal nagyobb összeg folyik be az általános forgalmi adóból, 30 milliárddal több a személyi jövedelemadóból és 29 milliárd forinttal több a jövedéki adóból.

HOZZÁSZÓLÁSOK