Az iparnak jó, ilyen a magyar gazdaság?

A makroproblémák ellenére a gazdasági szektorok közül az ipar jól teljesít.
NAPI Online, 2006. április 14. péntek, 09:03
Fotó:

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 februárjában - mind a kiigazítatlan, mind a munkanaphatástól megtisztított index szerint - 11,6 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első két hónapjában 12,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés volumene februárban - a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint - az előző hónap szintjén maradt - áll a KSH ma kiadott közleményében
.
2006 első két hónapjában az ipari export 18,4 százalékkal, februárban 14,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A februári exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14,4 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás kimagaslóan, 27,6 százalékkal növelte külpiaci eladásait.
Az ipar január-februári belföldi értékesítése 7 százalékkal kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
2006 februárjában a feldolgozóipar termelése 13,2 százalékkal, a bányászaté 12,4 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,4 százalékkal maradt el a tavalyi bázis szintjétől, nagyrészt az előző évinél enyhébb időjárás hatására (februárban az átlagnál 1,1 C-kal melegebbet mértek).

Hasonlóan az előző hónapokhoz, az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 56,3 százalékkal a csekély súlyt képviselő bőrtermék, lábbeli gyártása bővült, mely a kimagasló exportértékesítés és az alacsony bázisszint együttes eredménye. A feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét adó járműgyártás termelése is jelentősen, 28,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, köszönhetően a nagymértékű exportértékesítésen túl az egyre növekvő belföldi eladásoknak. A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása 18,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Számottevően, 10,1 százalékkal volt magasabb a gumi-, műanyag termék gyártása, elsősorban a hazai eladások megnövekedésének következtében. Szerényebb mértékű volumenbővülés figyelhető meg a vegyi anyag, termék gyártásában (8,5 százalék), valamint a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (7,2 százalék). A feldolgozóipari termelés mintegy egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása 2,1 százalékkal nőtt. A feldolgozóiparban 2006 februárjában csak két alágban regisztráltunk visszaesést. A fafeldolgozás termelése 3,5 százalékkal, a textília, textiláru gyártása 11,9 százalékkal csökkent. 2006 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,1 százalékkal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 16,8 százalékkal, illetve az új exportmegrendelések is hasonló mértékben, 17,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (2,8 százalékos létszámcsökkenés mellett) 16 százalékkal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában. 2006 első két hónapjában Magyarország hét területi egysége közül ipari termeléscsökkenést csak egy régióban, a dél-dunántúliban (6,7 százalék) regisztráltunk. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban az észak-magyarországi (23,8 százalék), valamint az észak-alföldi régióban (20,3 százalék) figyelhető meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK