Az MTA tagjai aggódnak a magyar demokráciáért

az MTA huszonnyolc tagja nyílt levélben fordult az elnökhöz.
Index.hu, 2016. október 14. péntek, 13:08
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt napokban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több rendes és külföldi tagja, illetve doktora mondott le az akadémiai tagságáról, hogy így tiltakozzon az Orbán-kormány antidemokratikus lépései ellen. Már négy külföldi tudós mondott le. Az MTA elnöke sajnálja, de minden kutató úgy tiltakozik, ahogy akar - írja az Index.

Az argentin Thomas Jovin biológus a tiszteleti tagságáról, a magyar származású, Kanadában élő Hernád István Róbert (Stevan Harnad) pszichológus pedig a külső tagságáról mondott le. Hozzájuk csatlakozott Isreal Pecht biológus is. (Az MTA elnökét, Lovász Lászlót interjúban kérdeztük a lemondás okairól és körülményeiről.)

Ehhez kapcsolódó friss fejlemény, hogy az MTA huszonnyolc tagja nyílt levélben fordult az elnökhöz. Ezt teljes terjedelmében, változatlanul közöljük a keretes írásban. A Hvg.hu-nak eljuttatott írás szerint az aláírókat a magyarországi antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése aggasztja. Arra kérték az Akadémia elnökét, hogy az MTA minél előbb kezdeményezzen érdemi vitát, és vegyen részt az össztársadalmi jelentőségű kérdések feltárásában.

Tisztelt Elnök Úr
E levél aláírói, a Magyar Tudományos Akadémia különböző világnézetű és szakmai érdeklődésű tagjai és doktorai, aggodalmunkat fejezzük ki a Magyarországon az utóbbi néhány évben végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.
Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia mint a hazai értelmiség egyik kiemelkedő képviselője és fóruma, részt vegyen ezeknek az össztársadalmi jelentőségű kérdéseknek a feltárásában és érdemi vita szervezésében. Aggodalmunkat különös súllyal támasztják alá azok a levelek, amelyeket az elmúlt napokban az MTA külső és tiszteleti tagjai Elnök úr részére juttattak el. A felvetett kérdések jelentőségét mutatják, hogy ezen köztiszteletben álló és hazánk sorsáért aggódó tudósok, hiányolva a magyar Akadémia megfelelő szerepvállalását, lemondtak akadémiai tagságukról.
Tisztelettel kérjük Elnök urat, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát a mellett, hogy a magyar társadalom fent említett égető kérdéseiről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményez. Mivel levelünk fontos közügyeket érint, ezért azt egyidejűleg nyilvánosságra hozzuk.
Tisztelettel (az aláírók névsorban):

Ács Pál, irodalomtörténész, az MTA doktora
Bazsa György, fiziko-kémikus, az MTA doktora,
Csányi Vilmos, etológus, az MTA rendes tagja
Erdélyi Ágnes, filozófus, az MTA doktora,
Erős Ferenc pszichológus, az MTA doktora
Falus András, biológus, az MTA rendes tagja
Ferge Zsuzsa, szociológus, az MTA rendes tagja
Györfi László, matematikus, az MTA rendes tagja
Jánossy András, fizikus, az MTA rendes tagja
Juhász István, matematikus, az MTA rendes tagja
Kardos Julianna, vegyész, az MTA doktora
Katona Gyula, matematikus, az MTA rendes tagja
Kertesi Gábor, közgazdász, az MTA doktora
Kertész János, fizikus, az MTA rendes tagja,
Kornai András, matematikus, nyelvész, az MT doktora
Krausz Tamás, történész, az MTA doktora
Laki Mihály, közgazdász, az MTA doktora,
Mellár Tamás, közgazdász, az MTA doktora,
Nagy László, orvos-biológus, az MTA rendes tagja
Radnóti Sándor, esztéta, filozófus, az MTA doktora
Sali Attila, matematikus, az MTA doktora
Sarkadi Balázs, orvos-biológus, az MTA rendes tagja,
Solymosi Frigyes, kémikus, az MTA rendes tagj
Somlai Péter, szociológus, az MTA doktora
Szalai Erzsébet, szociológus, az MTA doktora
Tóth Bálint, matematikus, az MTA doktora
Váradi András, biokémikus, az MTA doktora
Vicsek Tamás, fizikus, az MTA rendes tagja

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

emex3, 2016.10.14 21:03

@Dakota Summer: ...tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményez...mi a gond ezzel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.14 16:30

@foldnyuzo: az MTA NEM politizál jelenleg. Néhány MTA-tag szeretné, ha politizálna, ie. vegye át az ellenzék szerepét, ha már a hivatásos ellenzék csődöt mondott. Ez természetesen elképesztő nonszensz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.14 16:23

Igen az MTA ne politizáljon. Azért politizál mert politikai alapon éppen elég hülyeséget kap a nyakába. Kiváló tudósok hagyták és fogják elhagyni az országot, ez az országa egy rakás........ a tehetség folyton falakba ütközik, ez a társadalom ilyen.
Amikor Széchenyi bejelentett a megalapítást az egy hatalmas politikai tett volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

emex3, 2016.10.14 14:56

@laci_52: 'Szerinte sem feladata az Akadémiának a politizálás." jo, de az elobb nem ezt irtad, hanem kb. azt, hogy a tudosok ne politizaljanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.10.14 14:27

@emex3: Olvasd el az Indexen a Lovász László MTA-elnökkel készült interjút. Szerinte sem feladata az Akadémiának a politizálás. Neki ezt elhiszem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html