Az MVM Zrt. a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. 49,5 százalékos részesedéséért 3,5 milliárd forintot fizetett - derül ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Józsa István szocialista képviselő kérdésére adott válaszából. A vételár összege nyilvános adatnak minősül, így hozzáférhető a Fővárosi Bíróságon. Az MVM erről szóló közgyűlési határozatát már benyújtották a fővárosi cégbírósághoz. Az adásvételi szerződés 12.4 pontja szerint azonban a szerződés tartalma üzleti titoknak minősül, így azt nem részletezte a miniszter. Így nem nyilvánosak a részvényvásárláshoz használt független nemzetközi szakértők értékelését tartalmazó dokumentumokat sem.

Az MVM Zrt. még október 11-én jelentette be, hogy lezárta a BVMT 49,5 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását, ezzel az újonnan épült két gépegységes, nyílt ciklusú gázturbinás erőmű egyedüli tulajdonosa lett. Az állami cég 2008-ban szerzett 50,5 százalékos többségi részesedést a beruházást végző projekttársaságban, amelyben korábbi tulajdonostársai a Bakonyi Erőmű Zrt. és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest Zrt. voltak.

A beruházás megtérülését több tényező határozza meg, amelyekre kizárólagos tulajdonosként lehetőség nyílt a tranzakció nyomán - írta Fellegi. Egyrészt a már korábban megkötött villamos energia adásvételi megállapodás átalakítását úgy, hogy - a világgazdasági válság hatására jelentősen visszaesett áramárakra is figyelemmel - az akár mintegy 3 milliárd forinttal csökkentse az MVM-csoport éves veszteségét. Ez azért is szükségszerű, mivel az eredetileg tervezett - és a jelenlegi villamos energia adásvételi megállapodásban és földgázszerződésben meghatározott - üzem- és üzletmenet mellett az erőmű működtetése veszteséggel járna - állapította meg a miniszter.

Másrészt a jelenlegi drága (euróalapon 450 bázispontos kamatfelárat tartalmazó) projektfinanszírozás átalakításával kedvező pénzpiaci környezetben jelentős megtakarításokat lehet elérni. Harmadrészt abban az esetben, ha az áram- és gázpiaci környezetben az erőmű számára kedvező irányú változás következik be, a mindenkori piaci helyzetnek megfelelően csoportszinten optimalizálható az üzemeltetési stratégia - olvasható Fellegi válaszában.