2013. első felében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal összesen 6838 darab visszaélést követtek el 253,5 millió forint értékben - mind a darabszám, mind az érték csökkent a 2012 második felében tapasztalt növekedést követően. A jegybank friss adatai szerint ugyanakkor a nemzetközi forgalomban elkövetett visszaélések aránya tovább emelkedett, így a hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések 82,9 százaléka, valamint ezek értékének 86,6 százaléka kapcsolódott külföldi tranzakciókhoz. A hazai fizetésikártya-elfogadó hálózatban elkövetett visszaélések száma és értéke viszont továbbra is alacsony szinten van, 2013. első felében 713 darab visszaélési tranzakció történt 38,2 millió forint értékben. Az esetek 76,9 százalékában külföldön kibocsátott kártyával követték el a visszaéléseket, ezeknek a tranzakcióknak az aránya értékük alapján 85,8 százalékos volt.

Terjednek a netes lehúzások

Miközben a kibocsátói oldalon tovább csökkent a hagyományos módon, jellemzően hamisított, elveszett vagy ellopott kártyákkal elkövetett visszaélések aránya, a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő tranzakciókban, elsősorban internetes környezetben elkövetett visszaélések száma 4736 darabra, értéke pedig 157,8 millió forintra emelkedett. Így 2013. első félévében a hazai kibocsátású kártyával lebonyolított visszaélések több, mint kétharmada valósult meg ezen a módon. A hazai elfogadóhálózatban az ilyen típusú visszaélések aránya alacsonyabb volt, az összes visszaélés 37,6 százalékát, valamint értékük 40,7 százalékát tették ki.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított forgalomhoz viszonyítva a visszaélések aránya a tranzakciók száma alapján 0,0033 százalékos, értékük alapján pedig 0,0064 százalékos volt. Ez alacsonyabb az előző félévi adatoknál, így a visszaélések számához és értékéhez hasonlóan szintén csökkenés figyelhető meg. Az elfogadói oldalon mindössze a tranzakciók 0,0004 százaléka valamint a lebonyolított forgalom értékének 0,001 százaléka esetében történt visszaélés. A hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések kapcsán leírt kár 235,5 millió forintra csökkent az első félévben.

Ki fizeti a révészt?

A leírt kár korábbiakhoz képest nagyobb részét, 28 százalékát (66 millió forintot) viselték a kártyás tranzakció elfogadójával kapcsolatban álló pénzforgalmi szolgáltatók, míg a kibocsátók által viselt veszteség aránya 53,2 százalékra csökkent.

A hazai elfogadói hálózatban elkövetett visszaélésekből származó veszteség 33,9 millió forintra csökkent, amiből a kibocsátókra terhelt veszteség aránya 79,3 százalékra emelkedett.

Így utalunk és fizetünk

Az MNB beszámolt a fizetési tranzakciók forgalmának alakulásáról is. E szerint a harmadik negyedévben sem az átutalások sem pedig a beszedések terén nem látható jelentősebb változás az elmúlt időszakokban megfigyelhető folyamatokhoz képest.

A forint átutalások jelentős részét - a tranzakciók 89,6 százalékát - továbbra is elektronikus csatornán adták be az ügyfelek. A fizetési kártya nélkül, a pénzforgalmi szolgáltatók fiókjaiban lebonyolított készpénzfelvételek és készpénz befizetések forgalma szintén nem tér el a korábbi trendtől.

Számottevően, közel 64 százalékkal nőtt ugyanakkor éves öszevetésben a külföldre irányuló forintátutalások értéke, 4,33 ezer milliárd forintra, miközben az utalások darabszáma mindössze 1 százalékkal emelkedett. A belső forgalom szintén élénkült, az utalások száma 11 százalékkal 10,93 millióra, összértéke pedig 17 százalékkal 82,65 ezer milliárd forintra a harmadik negyedévben.

Mindeközben egyre több helyen fizethetünk kártyával, az üzletekben található elfogadóhelyek száma egy év alatt bő 4 százalékkal 67,1 ezer fölé nőtt. Még látványosabb az érintés nélküli fizetést biztosító terminálok számának növekedése, a második félévben már 24,3 ezer volt használatban, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbinak. A webshopos kártyaelfogadóhelyek száma is nagyot nőtt, egy év alatt több mint 42 százalékkal négyezer fölé.