Az SZDSZ kimarad - Sólyom esélyesebb

Kuncze Gábor a hétfői frakcióülés után bejelentette, hogy az SZDSZ nem vesz részt a szavazáson - írta az index.hu. Ezzel tovább nőnek Sólyom László megválasztásának esélyei.
NAPI Online, 2005. május 30. hétfő, 13:40
Fotó:

Kuncze Gábor a párt hétfői frakcióülése után bejelentette, képviselői a jövő héten nem veszik fel a szavazólapokat, azaz nem teszik le voksukat sem a Fidesz, sem az MSZP jelöltje mellett. Az SZDSZ nem támogatja az MSZP jelöltjét, de nem fogja koalíciós társa ellenében az ellenzék jelöltjét sem megszavazni, mondta Kuncze. Ez a döntés kötelező a frakciótagokra nézve.


Az MSZP tudomásul vette az SZDSZ döntését. Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes az Indexnek úgy kommentálta a kisebbik koalíciós párt döntését, hogy joguk volt így határozni. Hozzátette Szili Katalin szilárd erkölcsi alapon álló személyiség.


Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője szegedi sajtótájékoztatóján megerősítette a pártelnök szavait: "Nem tartjuk demokratikusnak, hogy a Magyar Országgyűlésben nincs lehetőségünk nemmel szavazni akkor, amikor arról dönt a parlament, hogy ki töltse be a Magyar Köztársaság legmagasabb közjogi tisztét"


A hétvégén 25 liberális közéleti személyiség nyílt levélben fordult az SZDSZ frakcióvezetőjéhez és országgyűlési képviselőihez, hogy támogassák szavazatukkal Sólyom László államfővé jelölését, majd megválasztását.


"Az SZDSZ ezzel a gesztussal bizonyíthatja a szabadelvű gondolat utóbbi években elbizonytalanodott magyarországi hívei számára: a rendszerváltás programjában megfogalmazott liberális és demokratikus elvek előbbre valók a politikai zsákmányszerzés logikájánál. A magyar liberális párt természetesen megteheti ezt a gesztust, hiszen 2002-ben kormányzásra és nem államfő-választásra szerződött az MSZP-vel" - áll abban a nyílt levélben, mely 25 liberális közéleti személyiség írt alá.


Sólyom László köztársasági elnöki jelölését a Védegylet nevű ökopolitikai szervezet kezdeményezte még február végén, 110 jobb- és baloldali közéleti személy támogatásával. Az Index információi szerint kezdettől fogva minden parlamenti frakcióban megpróbáltak támogatókat találni, a kormányoldalon viszont nem sok sikerrel jártak.


Néhányan az aláírók közül: Bodor Ádám író, Donáth Ferenc orvos, György Péter egyetemi docens, Halmai Gábor egyetemi tanár, Hankiss Elemér szociológus, Radnóti Sándor esztéta, Schiffer András jogász, Seres László újságíró, Sükösd Miklós politológus, Szikinger István alkotmányjogász, Ungár Klára közgazdász, volt országgyűlési képviselő, Ungváry Rudolf író, Vajda Mihály emeritus professzor, Vágvölgyi B. András médiamunkás, Váncsa István újságíró.

HOZZÁSZÓLÁSOK