Baj van, vagy nincs baj? - elemzők a folyó hiányról

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén a második negyedévben 1,7 milliárd euróra rúgott, a szezonális hatásoktól megtisztított hiány pedig 1,455 milliárd eurót tett ki. Az elemzők megosztottak, van aki szerint ez egy egyszeri, kiugróan rossz adat, mások a versenyképesség romlására figyelmeztetnek.
NAPI Online, 2007. szeptember 28. péntek, 14:02
Fotó:

A folyó fizetési mérleg hiánya a vártnál nagyobb lett - mondta Suppan Gergely, aki szerint bár az áruk és szolgáltatások áramlásának alakulásával nincs probléma, a többi tétel meglehetősen rossz képet fest. Hozzátette: a tőkekiáramlás és az osztalékkivitel nagyobb a prognosztizáltnál.

A nem adósságeneráló finanszírozásnál jelentkező több mint 4 milliárdos mínusz még akkor is brutálisan nagy, ha levesszük belőle a Budapest Airport tulajdonosváltásához kapcsolódó 1,9 milliárd eurós tételt - fogalmazott. Hangsúlyozta: egy jól működő gazdaságban ezen a soron pluszt kéne kimutatni, hiszen ez tömi be a folyó deficitet. A tőkekiáramlás kedvezőtlen, de az adatokon nemigen látszik a kormány által korábban beharangozott tőkebeáramlás sem - tette hozzá. A pénz kiszívása arra utal, hogy Magyarország versenyképessége romlott, amin Suppan szerint például az adóterhek mérséklésével lehetne javítani.

Bár a folyó hiány meglepetésre 1,7 milliárd euróra a második negyedévben, de a struktúra továbbra is jó - véli Barcza György, a K&H makroelemzéje. Ebből kifolyólag a szakember ezt az adatot nem a javuló trend megakadásának tekinti, hanem egy kiugró értéknek, ami elsősorban a külföldi befektetők profitrepatriálásának tudható be (a magyarországi vállalkozásukkal elért nyereséget hazautalják). A külkereskedelmi mérleg ismét többletet mutatott, amire nem volt példa a 1996 és 2006 utolsó negyedéve között. A szolgáltatások egyenlege szintén javult, ami pozitív. A folyó hiány növekedése a jövedelmek egyenlegének tudható be, ami 2,3 milliárd eurós deficitet mutatott a bázisidőszaki 1,7 milliárdhoz képest. A megugrás elsősorban az osztalékkiáramlás növekedésének tudható be.

Az elemző szerint összességében a vártnál rosszabb második negyedéves számok az év második félévében javulni fognak, a profitrepatriálás jelentős része ugyanis rendszerint az első félévre esik - tavaly az egész éves profit 80 százalékát utalták haza a külföldi befektetők a második negyedévben, míg ennek értéke a harmadik és negyedik negyedévben gyakorlatilag nulla volt. Mindezen hatások részben magyarázzák a június és április közötti forintgyengülést - mutat rá az elemző, hozzátéve, hogy várakozása szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2007 egészében csökkenni fog a 2006-os értékhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK