Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár - mindössze 10 napjuk maradt (frissítve)

Mindössze tíz napjuk van a késlekedő tagoknak a fizetésre. Ha nem teszik, a pénztárnál végelszámolást rendelhetnek el.
Herman Bernadett, 2019. március 21. csütörtök, 11:42
Fotó: Napi.hu

"Befizetési határidő: 2019. március 31." és három piros felkiáltójel figyelmezteti a tagokat a Horizont Magánnyugdíjpénztár Facebook-oldalán, hogy rendezzék az idei évre vonatkozó tagdíjukat. A magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük, hogy a rendszeresen tagdíjat fizetők aránya 70 százalék fölött legyen, ellenkező esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a végelszámolásukat. A Horizontnál jelenleg 63 százalékon áll a mutató.

Az intézményt persze nem zárják be azonnal, az MNB az előző hat hónap átlagában vizsgálja a 70 százalékot, tehát ha a korábbi hónapokban magasabb volt az arány, az még felhúzhatja az áprilisi mutatót. Két olyan hónap után kell lehúzni a rolót, amikor az előző hat hónap átlaga nem érte el a 70 százalékot. A Horizont lapunkkal közölte: annak érdekében, hogy a határidőre a 70 százalékos tagdíjfizetői arányt az éves időtáv vonatkozásában elérjék, hetente küldenek a tagjaik részére befizetésre felhívó hírlevelet e-mailen, SMS-t, emellett honlapjukon és a facebook-on is ösztönözik a díjak teljesítését. A korábbi befizetések és az eddigiek alapján egyébként a pénztár 2019. júniusáig már jelenleg is teljesítette a jogszabályi elvárást. Az éves időtávra vonatkozó teljesítéshez még a tagok legalább 6,8 százalékának kell befizetnie a tagdíjat.

A Horizontnak 36 ezer tagja van, ezzel bőven piacvezetőnek számít az 56 ezres magánnyugdíjpénztári szférában. A kezelt vagyonban is az élen jár: 158 milliárd forint van a tagok egyéni számláján. Ha nem lesz meg a 70 százalékos befizetés, a tagok vagy átviszik a megtakarításukat egy másik magánnyugdíjpénztárba, vagy az államhoz kerül az egyenlegük. Kérdés emellett az is, mi lesz azokkal, akik járadékot kértek a pénztártól. Nekik nincs hová mozdulniuk, mivel a többi magánnyugdíjpénztár nem nyújtja ezt a szolgáltatást.

A másik három versenytársnál egyelőre jó a helyzet, a Budapest Magánnyugdíjpénztár már hónapokkal ezelőtt elérte a 70 százalékos rátát erre az évre, az MKB-nál januárban 72, februárban 74 százalékos volt az arány, a Szövetségnél is megvolt a múlt hónapban is - akárcsak a korábbiakban - a szükséges 70 százalék. A Horizont tagjainak nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, az éves tagdíj mindössze 2400 forint, amit bankkártyával és átutalással is kiegyenlíthetnek.

Lényegesen nagyobb tétel a működési támogatás, ezen a címen 9600 forintot kér a pénztár, ezt sem kötelező azonban befizetni. A pénztárak azért kérnek működési célra adományokat, mert a tagdíjakból elvonható összeg annyira alacsony, hogy nem fedezné a kiadásaikat. A Horizontnál az idén a tagok 52 százaléka fizette be ezt a tételt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.21 19:19

Én befizetem, évek óta, a tagdijat és a támogatást is. De azért most elkezdtem egy kicsit számolgatni: ha a 36 ezer tagjuk mind befizetné az éves 10 ezer támogatást, az évi 360 millió Ft. A cikkből kiderül hogy csak a tagok fele fizeti ezt, az tehát 180 millió évente. Elég jó pénz a vagyonkezelésért, ennyiért én is elkezelgetném, még ha - EGYETLEN nem személyi jellegű kiadásként - egy irodát is kel bérelni hozzá... mondhatják persze hogy a szakértelmet meg kell fizetni, de saját portfolió-menedzsert szerintem nem is alkalmaznak, hanem csak beteszik a pénzt nagyobb index-követő alapokba. A piacot mindenesetre nem teljesítik fölül, hozamteljesítményük jó átlagos, szóval évi 180 millió túlzásnak tűnik ezért a teljesítményért.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.21 16:21

Szűnjön meg!
Mindenki megérdemli, aki itt pénzt ad ki bármire.
Nem tanultok semmiből?
Akkor basszatok rá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html