Elképesztő dolgokat találtak a Balatonban

Évente több alkalommal is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. A Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről gyűjtenek mintákat a szakemberek - számolt be a Sonline.hu.
Domokos László, 2018. szeptember 7. péntek, 06:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk - mondta Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője. Ebből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul.

Ezeket - a különböző biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns és epilepszia ellenes hatóanyagokat mutattuk ki - mondta a kutató a portálnak.

Nehezen bomlanak ezek a készítmények. A kémiai szerkezetük nagyon stabil, így a hatóanyag-molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál.

Elsősorban azért végzik ezeket a felméréseket, mert a Balaton ökológiai állapotát vizsgálják. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen, a kutatást azonban folytatni kell, mert a hosszú távú hatásról csak keveset tudnak. A hatóanyagok emberre nem veszélyesek: ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.09.07 10:37

Szerintem már a forrásban is ott a hiba, amit a Napi átvett gondolkozás nélkül...
"A hatóanyagok emberre nem veszélyesek: ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz."
Nos, ez képtelenség!!!
Valószínűbb, hogy nem ezer liter, hanem ezer m3-ről beszélt a kutató. A kettő között óriási a különbség, csak egy újságíró nem feltétlenül képes felfogni a számokat, mértékegységeket és értelmüket.
Pedig csak gondolkozni kellene!
A Balaton vize nem állandó, cserélődik. Nagyjából évente a teljes vízmennyiség. A belekerülő gyógyszer hatóanyagoknak tehát egy év alatt kellene belejutnia, de ez sem igaz, hiszen a fürdési szezon talán ha három hónapig tart, de ettől az apróságtól, most eltekintek.
A Balaton víztérfogata 1,9 millió m3. Ha igaz lenne a cikkíró állítása, akkor a Balatonba brunyálnánk pár hónap alatt minden évben 1,9 millió darab tablettányi anyagot. Feltételezve, hogy ennyi országosan egyáltalán elfogy ezekből a gyógyszerekből, minden fogyasztónak a Balatonban kellene könnyítenie magán és az összes hatóanyagnak távoznia kellene a szervezetéből "felhasználatlanul"... :-D
Ha igaz lenne az állítás, akkor megérné a gyógyszert előállítani a Balaton vizéből és exportálni... :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.09.07 09:36

ezek szerint a depressziósok és epilepsziások belevizelnek a balatonba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html