Bár eresztik, mégis emelkedik a Balaton

Az idegenforgalom igényeire tekintettel a 110 centiméteres szabályozási maximum fölé engedték a Balaton vízszintjét, amely kedden elérte a 128 centimétert, és mivel a tóba érkező víz mennyisége egyelőre nagyobb a Sió-zsilipen távozóénál, a vízszint a következő napokban tovább emelkedhet - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtófelelőse az MTI-vel.
MTI, 2014. március 4. kedd, 18:15
Fotó: Napi.hu

Nincs katasztrófahelyzet, a tóparti önkormányzatok a katasztrófavédelemmel együtt védekeznek a kiömlő víz ellen ahol szükséges. Ehhez a vízügy műszaki irányítást és segítséget nyújt.

A Sió-zsilipet fokozatosan lehet megnyitni, másfél-két hét alatt elérve a 30-35 köbméter/másodperc maximális eresztési sebességet. A folyamat múlt pénteken indult, jelenleg 15 köbméter/másodperc sebességgel folyik a víz a Sióba, miközben a Balaton vízgyűjtőjéről másodpercenként több mint kétszer ennyi víz érkezik a tóba. A jelenlegi vízapasztással naponta 2,1 milliméterrel lehetne csökkenteni a Balaton vízszintjét, ha nem érkezne utánpótlás.

A 2012-es balatoni turisztikai szezonra rányomta bélyegét, hogy a nyár végére lecsökkent a tó vízszintje. Ezt próbálták elkerülni már tavaly is azzal, hogy a korábbiaknál több vizet tároltak a tóban. Tavaly júniusban már volt egyszer 127-128 centiméter a tó vízszintje egy rövid időre. Nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt hetekben a szokásos csapadék több mint háromszorosa hullott a Balaton vízgyűjtőjére - tette hozzá a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

airmax_2, 2014.03.05 08:59

Az én véleményem is az, hogy magasabb szintben kéne megengedni az esős időszakban a tó vizét, mert törvényszerűen jön a szárazság és akkor pillanatok alatt elfogy a víz.. Ez a tó természetes árapály rendszere.. nem kéne nagyon belepancserkodni, csak azért mert pár majom kibulizott magának valami építési engedélyt amit nem szabadott volna kiadni, és most esetleg a lépcsőjéig ér a víz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.03.04 23:55

Hülyék! Ahelyett, hogy örülnének, hogy van víz ebben a csodálatos tóban. A klímaváltozásban semmi sem garantálja, hogy máskor is lesz esö. Ezzel is csak a pusztulását segítik elö. Leengedik ezt az értékes édesvizet - a semmibe!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html