Beadatná-e a koronaoltást annak ellenére, hogy lehetnek mellékhatásai?

Az immunológus-kutató beadatná magának azt a koronavírus-vakcinát, amelyet új, innovatív úton fejlesztettek ki, ezért még nem vagyunk minden tudás birtokában arról, milyen esetleges ritka mellékhatásai lehetnek.
Komócsin Sándor, 2020. november 30. hétfő, 09:18
Fotó: Getty Images

Törzskönyvezés előtti felhasználásra kaphat engedélyt napokon belül Nagy Britanniában a Pfizer és BioNTech közös koronavírus-vakcinája - idézte a Népszava a Financial Times hétvégén közzétett írását. Angliai kormánytisztviselők szerint ezt követően órákon belül megkezdődhet az oltóanyagok kiszállítása, az első adagokat december 7-én adnák be.

Bakács Tibor immunológus-kutatót, az MTA doktorát arról kérdezték, ő beadatná-e magának a korábbi védőoltásoktól merőben eltérő technológiával gyártott vakcinát. - Ha hozzájutnék, gondolkodás nélkül kérném az új mRNS COVID-19 vakcinát, azzal együtt is, hogy még számos szakértő vitatja, alkalmas-e már rutinszerű használatra ez a technológia - mondta a napilapnak a szakértő.

Az mRNS vakcinák becsapják a sejteket, mert teljes vírus helyett csak egy vírusproteint gyártatnak le velük. Ezért sokkal gyorsabban alakul ki a védekező reakció. További sajátosságuk ezeknek az oltásoknak, hogy a hagyományos vakcináknál erősebb immunválaszt indukálnak. Az mRNS vakcinák előnye az, hogy ezeket könnyű nagy mennyiségben gyártani, mert a folyamat rövidebb, mint a hagyományos vakcinák esetében, néhány hónap szemben az 1-2 évvel.

Persze még sok mindent meg kell ismernünk az mRNS vakcinák hatásmechanizmusáról - mondja a szakértő. Így azt is, hogy milyen tartós az immunreakció és jelentkeznek-e esetleges nem várt mellékhatások. Az mRNS vakcinákkal éppen az a gond, hogy emberekben csak most kezdik tesztelésüket. Eddig 75 ezer önkéntes vett részt a vakcina kipróbálásában, ahhoz, hogy a ritkább mellékhatások is kiderüljenek, ennél lényegesen nagyobb tömegen kellene azt vizsgálni.

A mostani helyzetben, amikor a készítmény alkalmazásával járó haszon lényegesen nagyobb lehet, mint a kezeléssel járó kockázat, a különböző országok gyógyszerhatóságai rendkívül engedélyt adhatnak ki a felhasználásukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.30 17:08

Nem vagyok oltásellenes, de ezzel az új cuccal inkább megvárom, hogy mit mutat másoknál.
Eddig influenza ellen nem adattam, mert nem is voltam még influenzás. Öregen majd meggondolom. Ha addig el nem üt a kamion.
A kezdődő megfázást a szokásosnál több erőspaprikával etetem, s az általában elég nekem.
Tartok ettől a COVID genyától, de az oltással még várok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LenovoR61, 2020.11.30 11:32

Én az enyémet is odaadom Bakács Tibornak ne izguljon fog kapni nem kell lopni mint a másik Bakácsnak a szalámit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html