Beállt az MSZP Botka mögé

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét - közölte az ellenzéki párt vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
MTI, 2017. január 18. szerda, 15:01
Fotó: Napi.hu

Molnár Gyula - a szocialista párt elnökségének ülésén született döntéseket ismertetve - hozzátette: az MSZP azt kéri a szövetségesektől, a civilektől, a változást akaróktól, hogy Botka László jelölésének kérdését vizsgálják meg.

A politikus - a pártja XI. kerületi irodájában tartott sajtótájékoztatón - azt mondta, az elnökség teljes körűen felhatalmazta Szeged szocialista polgármesterét arra, hogy a következő hetekben folytassa le azokat a tárgyalásokat, amelyek a jelöltállításban, a tartalmi kérdésekben szükségesek a következő parlamenti választáson történő győzelemhez.
Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, 2017 a válaszok éve lesz: választ kell adniuk arra, hogyan és miképpen lehet leváltani a kormányt. Mit kell azért tenni, hogy 2018-ban mindenki megérezhesse, mit jelent egy másik, jobb országban élni - tette hozzá. Botka elmondta, a napokban programot hirdet és megkezdi a szükséges tárgyalásokat, a kapott felhatalmazással felelősségteljesen kíván élni. Azon a véleményen volt, hogy a magyar választópolgárok többsége kormányváltást akar.

Közös lista kell

A demokratikus oldalnak az a felelőssége és kötelessége, hogy ehhez megteremtse a politikai feltételeket, hogy a választói akaratból 2018-ra kormányzóképes parlamenti többség legyen - hangsúlyozta Szeged polgármestere. Az ellenzéki politikus szerint egységes kormányképes alternatíva, közös indulás, vagyis közös lista kell, 106 közös képviselőjelöltre van szükség, akiket a választók előzetes megkérdezése alapján választanak ki.

Szükség van új baloldali politikára is - mondta. Az igazságosság új politikája lerombolja az Orbán-rezsimet, de egyértelművé teszi, hogy nem a 2010 előtti világot kívánják visszahozni.

Ezek nem az én feltételeim, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus oldal a 2018-as választásokon indulni

- fogalmazott. Ugyanakkor bízik abban, hogy az új igazságosság programjáról vita kezdődik, hiszen ahhoz ajánl szövetséget a demokratikus oldal valamennyi pártjának, civil szervezetének. Mint mondta, a nyitottság nagyon fontos eleme lesz a politikájuknak, ezért várják a javaslatokat is a programhoz.

Botka megkezdi a tárgyalásokat

Botka közölte, hogy a következő napokban, hetekben megkezdi a szövetségesekkel a tárgyalásokat. "Ezt nem a nyilvánosságnak szánom, mert hiszen ez csak technika, nem hiszem, hogy a választópolgárokat ez foglalkoztatja" - jegyezte meg.

Molnár Gyula a sajtótájékoztató elején jelezte, hogy mindig készen áll a kérdésekre, de ezúttal a részletekről még nem tudnak beszélni. A sajtótájékoztató után Botka távozott, az elnökség zárt ülése folytatódott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2017.01.18 17:32

Olyan mindegy hova áll a 2018-as választás 16 % ával. Jobb lenne ha kiötlenének egy normális programot és találnának egy olyan embert aki nem rinyál az összefogásnál, hanem valós vetély társa lenne ORBÁNNAK
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.18 15:08

Az egy fontos mondat, hogy nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html