Az erősen felfegyverkezett merénylők hat helyszínen - Salzgries, Morzinplatz, Seitenstättengasse, Fleischmarkt (a húspiac), Bauernmarkt (a gazdapiac), Graben (a központi sétálóutca) - töb embert meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket.

A helyi bárok vendégeire lőttek - sokan voltak a szórakozóhelyeken, mert Ausztriában hétfő éjfélkor léptek életbe az újabb szigorítások, amelyek szerint egy hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára - írta az Infostart.hu.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján három civil áldozatról számolt be és elmondta, egyelőre nem tudják, hol lehet a többi támadó, ugyanis az eset jellegéből adódóan nem lehet kizárni, hogy a fegyveresnek nem voltak társai. Ezért legalább még egy elkövető lehet.

Az áldozatok közül kettő férfi és egy nő. Tizenöten (a sajtó szerint tizenheten) megsérültek, hatan - köztük egy rendőr is - súlyosan. Három könnyebb sérültet már hazaengedtek a kórházakból. A lelőtt elkövető egy radikalizálódott személy, aki az Iszlám Állam híve volt.

Még munka vagy más indok miatt se hagyják el lehetőleg az emberek az otthonaikat - kérte Karl Nehammer, és ha mégis menniük kell, igyekezzenek elkerülni a belvárost. A gyerekeknek nem kell iskolába menniük Bécsben.

Áder János levelet küldött

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében - írta az MTI.

Áder János úgy fogalmazott: "megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek."

"Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket" - írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért - hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol "elvetemült támadás" érte a polgári lakosságot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport