Befejeződött a szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa

Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa – jelentette be Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
MTI, 2012. december 12. szerda, 14:09
Fotó: Napi.hu

Az előkészítés első fázisának zárókonferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón a szakember elmondta, elkészült a nagy projekt benyújtásához szükséges valamennyi dokumentáció. A pályázat - a kiemelt projektekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően - a kormány jóváhagyása után, várhatóan 2013-ban januárjában kerülhet az Európai Bizottság elé.

A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére készülhet el a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt második, 14,3 milliárd forintos költségvetésű szakaszának megvalósítása - tudatta az ügyvezető igazgató.

Lehrner Lóránt kifejtette, a szegedi lézerközpontban lehet majd a legnagyobb intenzitással vizsgálni a fény és az anyag kölcsönhatását. A kutatási eredmények hasznosíthatók az anyag-, és élettudományok, gyógyszer- és műszaki fejlesztések terén.

A szakember elmondta, az ELI-HU Nonprofit Kft. több megkeresést is kapott jelenleg Magyarországon még nem jelenlévő nagy nano- és biotechnológiai cégektől, amelyek megtelepedhetnek a központ körül kialakítandó tudományos parkban vagy máshol Szegeden.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a kormány elkötelezetten kiáll a lézerközpont megvalósítása mellett, ehhez nem csak anyagi támogatást nyújt, de minden más segítséget is megad.

A tudományos nagyberuházás hozzájárulhat Magyarország unión belüli kutatás-fejlesztési szerepének erősítéséhez, s a helyi gazdaságfejlesztésben is hatalmas súlya lehet - mondta a politikus.

Csepreghy arról is beszélt, hogy több mint 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kap Szeged és a Szegedi Tudományegyetem az uniós fejlesztések felgyorsítását célzó kormányzati önerőalapból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A kormány az uniós források sikeres felhasználása és a fejlesztések felgyorsítása érdekében a 2012-es költségvetésen belül 30 milliárd forintos önerőalapot hozott létre. Ebből a közcélú kedvezményezettek, többek között önkormányzatok, egészségügyi és oktatási intézmények juthatnak támogatáshoz. Egy kedden hozott kormányzati döntés alapján a szegedi önkormányzat a Biopoliszpark elnevezésű városrész rehabilitációs programhoz, az elektromos tömegközlekedés fejlesztési nagy projekthez, a Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítéshez, valamint az új tudományos és kulturális központ, a Szent-Györgyi Albert Agóra kivitelezéséhez kap támogatást. A beruházások összköltsége mintegy 34 milliárd forint, az ehhez szükséges 2,3 milliárd forintos önkormányzati forrásból 541 millió forintot a kormányzati önerőalap fedez - tudatta a helyettes államtitkár.

A Szegedi Tudományegyetem a természettudományos és műszaki képzést segítő tudássétány projekthez, az új klinikai tömb építéséhez valamint az új sürgősségi osztály kialakításához kap támogatást. A beruházások összköltsége a felsőoktatási intézmény esetében 15,25 milliárd forint, melyből 917 millió forint a saját forrás, ehhez 108,5 millió forintos támogatást nyújt az önerőalap - közölte Csepreghy Nándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.12 18:27

60 milliárdos ,tudományos beruházás!!...hol nincsenek beruházások??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html