Befogadáskultúra Guantanamo módra - Ma sem maradt el a külföldi sajtó ostorozása

A Spiegel Online német hírportál a Magyarországon tartózkodó menedékkérők helyzetéről közölt riportot Magyarországi menekültkáosz: a befogadás kultúrája Guantánamo módra címmel.
MTI, 2015. szeptember 8. kedd, 17:52
Fotó: Napi.hu

Az írásban kiemelték, hogy a menekültek Magyarországon "elszigetelve élnek és a hideg földön alszanak a szabad ég alatt". Úgy tűnik, hogy az állam sokaknak még a legszükségesebb ellátást sem tudja megszervezni. Felmerül a kérdés: mindez vajon "szándékosan van így?" - írta a hírportál.

A röszkei tábort bemutató írásban egyebek között kiemelték, hogy a hatóságok "a tanácstalanság és a rendészetmánia" között ingadoznak, és menekültügyi szakértők szerint a kormány szándékosan idézi elő a mindig csak egyre nagyobb összevisszaságot, és az is a káosz fokozását szolgálja, hogy nem veszi igénybe nemzetközi szervezetek felajánlott segítségét.

A migránsok áradata szakadatlan

Budapesten: "Németországot akarjuk" címmel közölt riportot a Keleti pályaudvarról a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint a migránsok áradata szakadatlan a magyar fővárosban, ahol a hivatalos szervek helyett magyar önkéntesek látják el a pályaudvarokon táborozó menekülteket, akik közül hiába jutottak el ezrek Nyugat-Európába, újabbak érkeznek a helyükre.

A Fővárosi Önkormányzat által kihelyezett mobilvécék többsége nem működik, s nem humanitárius szervezetek, hanem a Facebookon szerveződő egyszerű állampolgárok osztanak ételt és ruhát. A riportban megszólaltatott menekülteket a lap szerint csak az érdekli, hogy egy jobb élet felé folytathassák az útjukat. Egy háromgyermekes szíriai család két hónapja van úton, mivel a Palmüra közelében található településükön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet minden pénteken három-négy embert nyilvánosan kivégez a többiek megfélemlítésére. Egy másik házaspárt Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje rendőrségének kegyetlenségei indították útnak, ők ötezer eurót fizettek, hogy eljussanak Európába.

Összecsapások a határon, káosz Magyarországon

Összecsapások a határon, káosz Magyarországon címmel kommentálta a magyarországi migrációs intézkedéseket a L'Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) napilapjának keddi száma. Az újság szerint Orbán Viktor kormányfő folyamatosan szigorítja a magyarországi bevándorlási rendelkezéseket, ennek ellenére a határzár, amelyet a L'Avvenire falnak nevez, "újabb repedéseket mutat". Ezért az olasz püspökök napilapja szerint a "lemondásra kényszerült" magyar védelmi miniszter fizetett meg, mivel nem volt képes "áthatolhatatlan falat" emelni. "De ezt a folyamot lehetetlen megállítani" - írta a L'Avvenire az emberáradatról.

Durva, agresszív rendőrök

Az El Mundo című jobboldali spanyol napilap röszkei tudósításában a magyar rendőröket durvának, agresszívnek és rasszistának titulálja. A menekülteket Ausztriában, Németországban mosolyogva fogadják a rendőrök, Magyarországon maszkot, kesztyűt viselő, fegyveres egyenruhások várják őket - írja a cikk szerzője.

A La Razón című baloldali spanyol napilap szintén Röszkéről közölt beszámolót, a cikkben szereplő fotón az esőben a szabadban éjszakázó menekültek csoportja látható.

Orbán védelmére kelt egy lengyel lap

A Wprost lengyel jobbközép hetilap szerint Magyarországot paradox módon a schengeni előírások végrehajtása miatt bírálja a nyugat-európai sajtó. Jaroslaw Gizinski, a lap kommentátora szerint a magyar példa azt mutatja a visegrádi országoknak, hogy az EU-ban "nem tartoznak a privilegizáltak közé", a "haladó" nyugati sajtó "a nemes Európa maradi régiójának" mutatja be Magyarországot, és ezzel együtt a térség többi államát. Ezek az államok ugyanakkor más kérdésekben, így az ukrán válság témájában nem mindig képviselnek azonos álláspontot, a migrációs válságot illetően azonban "kivételesen szolidárisak egymással".

Gizinski egyetért Orbán Viktornak Brüsszelben megfogalmazott álláspontjával, miszerint a migrációs válság nem Európa, hanem Németország problémája, felsorolja azokat a Németország részéről tett lépéseket, melyekkel a német kormány egyenesen ösztönözte a közel-keleti migránsokat. Ezért a szerző "képmutató előadásnak" minősíti a nyugat-európai sajtó Magyarországhoz való hozzáállását, amelynek szerinte az a legnagyobb veszélye, hogy háttérbe szorítja a válság valódi megoldására, a migrációs hullám korlátozására irányuló próbálkozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.09.10 18:54

@Bulemia:

,,Felrúgni egy menekülőt - magyar érték."

Nem volt valami elementáris felrúgás. Kicsit felfújták.
Ettől függetlenül sajnálom az illetőt és a gyerekét. Azt sajnálom csak, hogy a közvélemény nem a menekülők otthonait szétbombázó nyugatot vette
elő, hanem László Petrát.

Végig néztem a videót, az egész tudatos hisztériakeltés volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2015.09.10 18:30

@krix: Mondom en, hogy csak a fotelbol nagy a pofad. Amikor tenni kene, akkor egybol masra mutogatsz, hogy az az o dolga.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha kozben nem osztanad az eszt, hogy neki hogyan kene vegeznie a munkajat, vagy nem frocsognel itt teli pofaval, hogy te mit csinaltal volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.10 09:02

@Zodiakus: Egy országot a határai és a jogszabályok teszik állammá.ige ,másképpen horda !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.09.10 08:33

@V0LE:

Nem az én feladatom. Erre vannak az adómból fenntartott szervezetek.
Tudod, van olyan, hogy munkamegosztás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.09.10 08:32

@mirko:

A muszlimok se kegyelmeznek a kinti keresztényeknek.

Pl:
http://www.evangelikus.hu/kereszt%C3%A9ny%C3%BCld%C3%B6z%C3%A9s-%C3%A9s-sajt%C3%B3szabads%C3%A1g-kenyai-trag%C3%A9dia-marg%C3%B3j%C3%A1ra

"2015 nagycsütörtökön, az utolsó vacsora ünnepén Kenyában vértanúhalált halt 148 keresztény testvérünk. "

Én miért legyek könyörületes velük szemben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html