Beindult a feldolgozóipar

Az elmúlt két hónap lassulása után októberben újra erőre kapott a magyar feldolgozóipar - derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság beszerzési menedzserindexéből.
NAPI, 2010. november 2. kedd, 10:06
Fotó:

Az MLBKT beszerzési menedzserindexe (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 51,7, ami 1,4 ponttal magasabb a szeptemberi értéknél. Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek üteme az elmúlt két hónap lassulása után ismét erőre kapott.

Októberben három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt szeptemberhez képest (csak a beszerzési mennyiség, a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és a vásárolt készletek indexei mutattak csökkenést).

A szeptemberi csökkenés után ezúttal 4,0 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (57,9), és ezzel már tizedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (52,4) csökkent (0,8 százalékponttal) szeptemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (53,6) folyó havi értéke 1,3 százalékponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva.

Októberben a korábbi növekedés, majd a szeptemberi zuhanás után tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (45,7) októberben az előző hónapinál 0,4 százalékponttal alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (47,7) 4,4 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség lassabb csökkenésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest kedvezően alakultak. Az importindex (54,6) 1,5 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez.

Az elmúlt hónapban némileg visszaeső exportindex értéke (59,4) ezúttal megugrott, és 4,9 százalékponttal lett nagyobb, így továbbra is az export növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (52,7) kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelezte szeptemberben a feldolgozóiparban, de októberben a múlt havihoz képest 4,1 százalékponttal magasabb lett az értéke, azaz újra a foglalkoztatottság bővülésére utal.

HOZZÁSZÓLÁSOK