Belorusz vendégmunkásokra hajt a magyar kormány

A vízum és tartózkodási engedély ingyenessé tételével segíti a belorusz vendégmunkások bejövetelét a belügyminiszter, a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel. Korábban az ukránok kaptak hasonló kedvezményt.
Németh Géza, 2019. március 14. csütörtök, 08:32
Fotó: Reuters

Az a belorusz állampolgár, aki a tartózkodási engedélyt munkavállalási, vagy tanulmányi célból kérelmezi, ingyen teheti ezt meg - derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Eszerint tehát mentesül a vízum 60 eurós, a tartózkodási engedély 18 ezer forintos, és a tartózkodási engedély meghosszabbításának a 10 ezer forintos díja alól. A belorusz állampolgárra vonatkozó ingyenesség csütörtöktől hatályos.

A miniszter ugyan ezt a kedvezményt adta 2017 decemberében az ukrán állampolgároknak.

A jelek szerint tehát magyar kormány az ukrán vendégmunkások után a beloruszok számára nyitaa szélesre a kaput a magyarországi munkavállalás előtt. Jelentősen nőtt Magyarországon a vendégmunkások száma azután, hogy a kormány 2017-ben júniusában egyszerűsítette a foglalkoztatásukat. A törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén - elsősorban hiányszakmákban - nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, az engedélymentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon, ezért egyre több álláshirdetés tűnik fel külföldi karrieroldalakon magyar munkát kínálva.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-as adatai alapján a tartózkodási jogosultságot szerzők több mint fele, 54 százaléka érkezett munkavállalási szándékkal Magyarországgal. Ez a 111 279 külföldiből 60 931 főt jelent.

Az ukránok bevonzása melletti kormányzati érvek közé tartozott, hogy a tapasztalatok szerint alacsony a fluktuáció. Kedvező adatokról számoltak be olyan cégek is, amelyek már a jelenlegi "boom" előtt néhány évvel kísérleti jelleggel kezdtek ukránokat alkalmazni. A cégek szerint az ukránok felelősségteljes és keményen dolgozó emberek, akik tisztelik a munkát és hatékonyan teljesítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.14 15:50

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.14 14:27

Kik jönnek már megint ide?
fidesz által telepített migráncsok, akik elveszik a magyarok munkáját.
És a fotó szerint idomított komcsi ostobák, akik sapka nélkül tisztelegnek.
Túlfegyelmezett elvtársak. Erősödik az új szovjetunió építése a fideszes komcsi mszmp és kisz besúgó ügynökök által.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html